Bagi yang minat berkebun, pastinya sentiasa mencari ilmu baru dan pelbagai petua untuk memastikan pokok subur dan mengelak serangga.

Selain tahu menanam dan menjaga pokok, pengetahuan mengenai baja juga perlu untuk memastikan pokok subur. Siapa yang tak gembira apabila melihat hasil tanaman menjadi.

Sebenarnya ada baja yang boleh membuatkan pokok makin subur dan sayur jadi besar. Nak tahu caranya ikuti perkongsian saudara Norahim Ibrahim menerusi grup Kebun Bandar: Jom Tanam Sendiri yang merupakan seorang pensyarah kanan,juga penyelidik di dalam bidang pertanian organik di Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Kini beliau giat menjalankan projek dan program-program berkaitan pelestarian alam sekitar melalui kitar semula sisa organik.

Ikuti perkongsian beliau.

Hari ni ke pasar. Ada lebihan sisa perut ikan tu saya peram dengan gula melaka sebagai baja tanaman (MOL Ikan). Memang sudah lama saya amalkan cara ini kerana ikan merupakan sumber amino asid yang sangat baik untuk tanaman. X kiralah sayuran, tanaman berbuah, hatta pokok bunga sekalipun, inilah baja semulajadi yang mudah diperolehi dan disediakan.

Sukatan 

Saya kongsikan cara saya membuat baja ikan di sini. Nisbah perut ikan dan gula merah =1:1. Contohnya 1kg perut ikan + 1kg gula merah. Peramkan 3~4 minggu. Tutup. Simpan di tempat gelap. Lepas tu tapis patinya.
Kadar bancuhan
10ml pati + 1L air…. siram…
Senang, kan?

Tanaman halia

Pokok cili gemuk-gemuk hasilnya

IKLAN

Buah terung yang lebat.

Duan kunyit.

Pokok terung

IKLAN

Pokok kesum subur hingga mengeluarkan bunga.

Selamat mencuba.

Petua cantik: Cantik Semula Jadi Tanpa Solekan, Wanita Ini Amalkan Bawang dan Susu Petua Awet Muda, Badan Pun Rasa Ringan.

Petua cantik : Rahsia Awet Muda Untuk Wanita 40an. Minum Susu, Kunyit, Badam Dan Madu. Wanita Ini Amalkan Petua Alami Ini.

Sumber: Norahim Ibrahim