Nak ubah suai ruang dalam kediaman anda tapi bajet kurang, apa kata DIY sendiri. Mungkin ambil masa sedikit tapi berbaloi kalau lihat hasilnya.

Seperti mana yang dikongsikan oleh saudara Azman Man menerusi page Tukang Apa Hari Iniyang mencuba DIY kabinet dapur di kediamannya.

Mengambil idea dari rekaan kabinet yang pernah dilihat ketika bercuti bersama isteri sebelum ini, akhirnya hampir sebulan berjaya disiapkan.

Memang menarik, cantik dan nampak kemas. yang penting jimat kot!

DIY Kabinet dapur sendiri.. Masa nak buat 50/50 yakin ngn tak yakin jadi.. Isteri nak kabinet design macam dia tengok dekat swiss masa bercuti.. semua laci kat dalam.. nampak simple.. so tanya kedai harga memang agak tinggi sehingga 5 angka 😅.. beranikan diri buat sendiri.. g ikea tgk sample kabinet dan tiru sikit2.. Alhamdulilah siap walaupun hampir sebulan nak siapkan.. buat sorang2 😆. Kos beli barang kasar dalam RM1600 + barang2 kecik2 sy agak dalam 2k siap semua.. siap kabinet bawah, kabinet atas dan kabinet peti ais..

IKLAN

* Saya guna base plywood 18mm, 2 keping RM180

* laci, kabinet atas dan kabinet peti ais sy guna chipboard( harga 95/pcs + siap potong RM25) guna 5pcs chipboard saiz 6×8 kaki).. ukur saiz yg kita nak & kilang potong, balik skrew je

* table top beli kat hardware 12×2 kaki ( RM280 )

* Semua pintu kabinet sy guna Arcylic 1mm
RM 60/pcs ( Guna 6 pcs / 4×6 kaki )

* Sticker white glitter untuk pintu juga RM200 ( 10 meter )

Itu je kos yg besar yang lain2 harga murah2 je ( sy tak kira berapa 😅 )

Ada lebih chipbord sikit saya buat table bar untuk duduk berdua..

Klu ada kamahiran sikit, pandai ukur saiz yang tepat, ada masa dan keberanian, insyaAllah boleh buat..

Harga dapat jimat banyak kalau boleh buat sendiri.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club