Penyusuan anak perlu gandingan suami dan isteri untuk berjaya. Penyusuan susu ibu bukan tugas ibu sendirian walaupun hanya ibu sahaja yang menghasilkan susu ibu.

Golongan bapa perlu mencari ilmu bagaimana cara terbaik mereka boleh membantu dan menyokong para ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu.

Ia bukan tugas yang mudah tapi tak mustahil menjadi mudah bila dua orang bekerja secara berpasukan.

Seorang bapa kepada tiga orang anak yang yang dikenali sebagai Pak Cik Bakar Baharom di Facebook sering menulis pelbagai tip menyokong penyusuan dari sisi seorang ayah dberkongsi pengalaman perjalanan penyusuan anak-anaknya.

Bermulalah Episod Penyusuan

Journey to successfully breastfeeding.
Lahirnya Suri ke dunia, maka bermulalah semula episod penyusuan. Kali ni berbeza. Dulu dua-dua kerja. Sekarang Anis dah jadi surirumah.

Apakah lebih smooth? Apakah masih struggle? We dont know yet. Apa yang Mdno tahu, penyusuan anak ni perlu gandingan suami isteri.

Ramai orang sangka menyusu itu sifatnya alami bagi kita manusia, maka tak perlulah belajar, bayi secara fitrahnya menyusu, ibu pula fitrahnya menghasilkan susu.

IKLAN

Oh no tidak semudah itu. Semua kena ada ilmu dan yang paling paling utama kena ada kecekalan hati yang maha tinggi.

Pesanan Untuk Golongan Ayah

Ayah-ayah kat luar sana, ini pesanan Mdno.

Untuk berjaya menyusukan anak. Lebihkan ruang dan masa untuk ibu & anak bersama-sama.

Minimizekan kerja yang boleh rompak masa ibu & bayi. Minimize kan semampu boleh.
Dulu waktu dua-dua kerja, Mdno buat frozen food. Ready untuk 1 week. Iron baju utk 1 week. Tak makan luar langsung. Maka Anis ada lebih waktu untuk fokus settle diri sendiri lepas balik kerja dan fokus menyusu je.

“Penyusuan Anak Perlu Gandingan Suami Isteri Untuk Berjaya” Bapa Penyokong Tegar Susu Ibu Kongsi Tip

IKLAN

6 bulan x lama pun bang.
Macam sekarang, walaupun Mdno cam sedih sikit sebab tak dapat banyak masa dengan Suri, sebab Mdno terpaksa ambil alih kakak Yaya & Ilham. Sebabnya apa?

1. Kita kena peka dgn perasaan kakak & abang, walaupun nampak dia orang happy ada adik,tapi dia orang sedih kalau kita mak ayah semua fokus kat baby.

2. Bila budak-budak tu dengan Mdno, Anis banyak lebih masa dengan baby. Bonding created dan baby akan lebih mahir menyusu, ibu pula lebih mahir tentag cue anak, posisi selesa dan sebagai.

IKLAN

Takpelah, sementara nak tunggu baby kuat sikit, tegap sikit. Inilah yg kita kena bayar.
So peringatan untuk diri Mdno jugak, penyusuan ni mmg kena teamwork. Kita kena letak jelas objective kita depan mata.

Apa? Exclusive breastfeeding. Bila kita jelas. Kita lebih faham dengan posisi dan peranan masing masing.

Mdno ni nampak je tepuk-tepuk meja tau. Tapi when it comes to menyusu, Mdno kau terus abang-abang manager tau.

Semoga perkongsian tip dan nasihat daripada bapa yang dua anak terdahulunya sudah berjaya menyusu susu ibu secara eksklusif ini boleh dijadikan panduan oleh ibu bapa lain.

Untuk lebih banyak info terkini jom klik di https://t.me/keluargagaderclub