Wanita dan kecantikan ibarat irama dan lagu, takkan dapat dipisahkan. Namun, setiap orang miliki pengertian tersendiri mengenai kecantikan. Demikian juga dengan gadis manis bersuara serak-serek basah ini.

Jika sebut sahaja nama Zizi Kirana, pasti akan terbayang seraut wajah jelita milik empunya didi, Zizi Kirana.

“Pernah ‘Bermusuh’ Dengan Nasi.” Usia Cecah 40 Tahun, Zizi Kirana Praktik Cara Tradisional, Minum Jus Kunyit Kekal Cantik!Zizi Kirana atau nama sebenarnya Nur Fazelah Mad Tahil ini bertuah dianugerahkan seraut wajah yang tidak bermasalah dan sangat mulus kala usia mencecah 40-an.

Menurut pelantun lagu Eh? ini, kecantikan bermula dari dalam diri, ditambah dengan diet pemakanan sihat dan merajinkan diri melakukan senaman.

Tidak sangka, rupa-rupanya sejak tahun 2018, Zizi pernah mengakui  ‘bermusuh’ dengan nasi, namun kini segalanya sudah berubah.

“Pernah ‘Bermusuh’ Dengan Nasi.” Usia Cecah 40 Tahun, Zizi Kirana Praktik Cara Tradisional, Minum Jus Kunyit Kekal Cantik!Kata penyanyi dari Sabah ini berkata dia kini banyak mempraktikkan bahan semula jadi yang mudah didapati di dapur untuk tampil menawan.

Menurut Zizi untuk menjaga kecantikan, dia jarang sekali pergi ke pusat kecantikan atau perkhidmatan Spa. Sebaliknya hanya membuat rawatan wajah melainkan apabila perlu sahaja.

Malah boleh dikatakan dalam setahun hanya pergi dua kali sahaja ke spa bagi mendapatkan rawatan. Manakala untuk menjaga kulit wajah pula menurutnya Zizi dia tidak mempunyai sebarang teknik khusus.

“Sebaliknya, saya hanya mencuci muka dengan pencuci wajah, memakai pelindung sinar matahari, serum dan pelembap wajah seperti yang biasa dilakukan oleh semua wanita.

IKLAN

“Jika mempunyai masa terluang saya membuat masker pada wajah dengan menggunakan kunyit hidup yang ditumbuk halus.

“Saya gemar melakukan sendiri masker wajah di rumah kerana seperti yang dikatakan tadi, saya tidak gemar ke spa kecantikan,” jelasnya yang turut berkongsi tip penampilan untuk kekal anggun dan jelita.

Menurut Zizi lagi,  penjagaan penampilan itu penting dan seharusnya bermula dari dalam.

“Pernah ‘Bermusuh’ Dengan Nasi.” Usia Cecah 40 Tahun, Zizi Kirana Praktik Cara Tradisional, Minum Jus Kunyit Kekal Cantik!“Selain mengamalkan pengambilan makanan dan gaya hidup sihat, perihal jiwa serta kerohanian juga perlu dijaga. Selain itu, saya juga seorang yang amat menitik beratkan aspek kebersihan.

“Sebagai tambah nilai untuk kesihatan, saya juga mengambil vitamin sebagai suplemen tambahan,” katanya yang turut mengamalkan pemakanan jamu tradisional jamu untuk penjagaan dalaman.

“Sejak dahulu lagi saya mengamalkan meminum jus kunyit sebagai minuman kesihatan. Kaedah ini merupakan cara tradisional dan mudah untuk melakukan sendiri di rumah untuk menjaga kesihatan,” tambahnya yang hanya akan lakukan aktiviti fizikal seperti senaman ringan seminggu sekali.

IKLAN

Bagi menjaga diet pula, menurut Zizi dia akan makan nasi seperti biasa tanpa sebarang pantang tetapi mengambil nasi sekali sahaja. Pun begitu, tidak seperti orang lain, Zizi turut memberitahu dia bukan jenis mengawal pengambilan jumlah kalosi dalam makanan.

Menurutnya dia hanya hadkan pengambilan nasi sekali dalam sehari dan tidak mengambil peduli soal jumlah kalori yang perlu diambil.

“Pernah ‘Bermusuh’ Dengan Nasi.” Usia Cecah 40 Tahun, Zizi Kirana Praktik Cara Tradisional, Minum Jus Kunyit Kekal Cantik!Turut menyifatkan perkara itu sebagai sesuatu yang kompleks dan rumit untuk dilakukan kerana memerlukan pemantauan pada setiap masa.

Jadi bagi yang mahu kelihatan cantik dan sihat, boleh cuba petua kesihatan dan kecantikan Zizi Kirana yang kini lebih selesa tampil berhijab.

Sumber: Sinar Harian & zizi_kirana

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“Pernah ‘Bermusuh’ Dengan Nasi.” Usia Cecah 40 Tahun, Zizi Kirana Praktik Cara Tradisional, Minum Jus Kunyit Kekal Cantik!

“Pernah ‘Bermusuh’ Dengan Nasi.” Usia Cecah 40 Tahun, Zizi Kirana Praktik Cara Tradisional, Minum Jus Kunyit Kekal Cantik!Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster