Kek gula hangus antara resipi yang popular untuk hidangan minum petang. Bahan nak buat pun mudah.
Nak cuba buat, apa kata ikut resipi peniaga ni.
Ikuti perkongsian ini.
Ini antara kek jualan sampingan saya yang paling mudah nak buat. Banyak resepi saya pernah cuba,resepi ni yang paling mudah & rasa sedap yg penting gula jangan terlampau perang,,nanti kek pahit sy sertakan resepi di bawah,,,sy izinkn kalau ade yg nk share & yg nk guna resepi ni untuk berniaga..
kek gula hangus
2 cawan gula
2 cawan air panas
3 sudu majerin
4 biji telor gred A
1/2 cawan susu pekat
2 cawan gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara penyediaan:
-cairkn gula guna api perlahan..bila gula dah larut & bertukar jdi warna perang masukkan air panas..masukkan majerin 3 sudu..kacau,,ble dh berbuih ttup api & ketepikan
-kacau telor dgn garfu,,,(kacau manja2 je)…masukkkn susu pekat & esen vanilla,,,kacau biar sebati
-ayak tepung & soda,,masukkan dalam adunan tadi,,,kacau hingga adunan hingga tidak berketul
-masukkan gula yg dicairkn td dlm adunan & kacau perlahan hingga sebati
-sapu minyak loyang saiz 7
-tapis adunan td dalam loyang & bakar pada suhu 15o~16o api bawah sahaja 35 minit & tambah 1o minit bakar guna api atas bwh..
**Kalau nak buat jual buat sehari awal,,,rase lagi sedap,,,kek tahan 4 hari tanpa masuk peti
**
Kredit: Siti Noor Aishah
Hasilkan Sum Sum Sagu Yang Lembut & Manis, Menjadi Ikut Resipi Ni!
Puas menikmati hidangan utama terasa tidak sempurna pula jika tidak disudahi dengan menikmati kemanisan hidangan pencuci mulut.
Jadi apa kata anda sediakan menu ini iaitu Som Som Sagu yang boleh disimpan di dalam peti sejuk.
Tentu nikmat menjamahnya dengan rasa manis, berlemak dan lembut teksturnya memberi kepuasan berganda buat anda seisi keluarga.
Apatah lagi untuk sediakannya tidaklah sukar, jadi usah tunggu lagi jom kita sediakan menu ini sepertimana resipi yang dikongsikan oleh Mas Cotek untuk panduan semua.
SOM SOM SAGU /KANJI SOM ~SOM
BAHAN SAGU
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai pandan
sedikit pewarna hijau
CARANYA
1.Masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau
2.Keluarkan pandan
3.Kemudian masukkan sagu
4.Kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan
5.Tuang sagu ke dalam bekas kecil
6.Kukus selama 15 minit sehingga sagu jernih
7.Sejukkan
*** boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus dengan menambah sukatan air opah tak nak lembik sangat jadi opah kukus.
BAHAN KANJI SOM-SOM
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
CARANYA
1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan
2.Masak hingga hingga pekat dan meletup-meletup dengan api sederhana
3.Pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan berketul
4.Tuang adunan ke atas sagu
5.Sejukkan
BAHAN AIR GULA
1 1/2 cawan air
4 keping gula melaka
*boleh guna gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 helai pandan-disimpul
CARANYA
1.Satukan semua bahan
2.Masak api sederhana hingga mendidih
3.Tapis dan sejukkan
4.Siap
Soto Ayam Kuah Pekat Dan Rasa Berempah, Begini Resipi & Tip Nak Buatnya!
Siapa yang suka makan Soto bolehlah cuba resepi yang enak ini. Pasti akan makan menambah ketika menikmatinya. Apa tidaknya lihat sahaja kuahnya supnya yang nampak menyelerakan ditambah pula dengan sambal kicap, pegedel, ayam yang dicarek dan ramuan lainnya benar-benar menjadikan hidangan soto ini tidak sabar dinikmati andai terhidang di atas meja.
Oleh itu, bolehlah dicuba hari ini untuk dijadikan menu istimewa dan bolehlah juga disediakan ketika bulan Ramadan nanti sebagai antara juadah untuk berbuka seisi keluarga.
Resipi Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 orang makan)
1 inci lengkuas
1 inci halia
4 biji bawang merah besar (Kalau banyak lagi sedap)
1 ulas bawang putih
1 biji buah keras
*blend semua bahan di atas
Ayam potong besar sebab nak carik
2 batang serai (diketuk)
Minyak untuk menumis
Serbuk sup Adabi (kalau sepeket kecik, guna separuh
Serbuk kurma adabi (Guna separuh juga)
1 kiub ayam
Akar daun sup (potong dan cuci bersih)
2 liter air
Ekstra tip : Jika tidak mahu guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto sahaja boleh dapat kan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung dengan rempah semata-mata.
Cara masak:
1.Tumis bahan blend, serai dan akar daun sup sehingga naik bau/betul-betul masak/sedikit garing. Supaya bawang semua tu tak rasa mentah di kuah nanti. Bila masak elok kuah akan jadi wangi.
2.Masukkan serbuk sup dan kurma / rempah soto.
3.Masukkan ayam. Agak-agak air ayam sudaa hampir kering baru masukkan air.
4.Masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nanti)
5.Siap!
Resipi Begedil kentang
5-6 biji ubi kentang -potong kecil dan direbus kemudian lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.
1 biji telur
lada sulah
Garam secukup rasa
Pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. Godek laju supaya bila goreng nanti jadi macam bersarang.
Ekstra Tip : Cara goreng begedil supaya tidak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil sahaja. Jangan penuh. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas. Celup begedil dalam bancuhan telur dan kemudian goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tidak garing/kekuningan. Apabila sudah garing baru balikkan. Jika balikkan awal-awal memang pecah.
Sumber : Amalia Fatini
- Jadi jom daftarkan anak-anak anda ke program ini. Hubungi admin Nor (018-7717491) & Kim (019-3524493) atau KLIK DI SINI UNTUK DAFTAR
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
.
Resipi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Mudah & Sedap. Cuma Gaul & Bakar, 20 Minit Siap!
Memandangkan anak-anak duduk dan belajar di rumah, pasti ibu-ibu nak sediakan menu yang membantu mereka sentiasa bertenaga kan. Asyik beli makanan ringan di luar tak bagus untuk kesihatan, apa kata ibu-ibu buat sendiri.
Jom cuba Resepi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips ini. Mudah je nak buat, resipi yang simple 20 minit dah siap. Admin kongsikan resipi dari puan Syuhada Che Din untuk ibu-ibu cuba sendiri.
Jom buat biskut cornflakes crunchy ni, senang sangat tau. Boleh ajak anak-anak buat sekali.
Tahun lepas dah pernah share resepi tapi tahun ni Cik Tom tambah chocolate chips, ikut selera anak-anak pulak.
Resepi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips
Bahan-bahan :
250g buttercup atau boleh guna planta
1 cawan gula aicing (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja)
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cornflakes secukupnya ( Cik tom letak dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)
Chocolate chips
Chocolate rice (optional)
Almond cincang (optional)
Cara-cara:
• Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
• Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
• Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
• Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah dong. Bisa aja.
• Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
• Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
* Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
* Kalau tak suka manis manis, boleh kurangkan sukatan gula aicing jadi 3/4 cawan ye.
Selamat mencuba😋
Sumber: Syuhada Che Din
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club