Tak lama lagi gaji akan masuk. Tidak dinafikan ada segelintir duit gaji selalunya tak cukup. Lebih teruk lagi, duit gaji habis sebelum gaji masuk baru.

Asyik tak cukup ni memang bahaya jika terusan jadi amalan. Kena cari solusi nak atasi masalah berbelanja melebihi pendapatan.

Menerusi perkongsian perunding kewangan saudara Azizul Azli Ahmad, ini ada caranya nak ‘sorok duit, supaya hujung bulan tak ada lah sesak hingga kena ikat perut nak tunggu gaji.

Ini caranya.

 

Mungkin wang yang diselitkan ini boleh bantu anda sekiranya berlakunya kecemasan. Inilah perkongsian admin tentang 6 tempat yang paling best untuk simpan duit sebelum gaji masuk.

1. Celahan dompet

Perunding Kewangan Ini Tunjuk 6 Trik ‘Sorok’ Duit Supaya Hujung Bulan Tak Sesak, Siap Boleh menabung lagi! Memang Best Cara Ni!

Simpan amaun yang anda selalu gunakan di antara bahagian dompet yang paling mudah. Selitkan RM20 atau RM50 di celahan dompet yang anda rasa susah nak keluarkan. Amaun yang anda nak selit ikutlah diri masing-masing. Jadi, apabila sedar duit dah habis, masih ada beberapa wang kertas tersembunyi di celah bahagian I.C. kita.

2. Laci pejabat

Sediakan sebuah tabung khusus di dalam pejabat. Anda boleh beli tabung murah di kedai RM2 atau gunakan botol kuih raya saiz besar (selalunya orang guna isi tempeyek). Ikutilah kreativiti anda, hiaslah ikut suka. Asalkan tabung itu boleh memberi anda motivasi untuk menyimpan. Tapi, jangan lupa untuk pastikan tabung anda tersembunyi dan berkunci di laci pejabat.

IKLAN

3. Dalam komponen kereta

Di dalam kereta, ada beberapa komponen kenderaan yang agak tersembunyi. Setiap kereta mempunyai design yang berbeza. Cuba explore sikit celah-celah kecil yang anda boleh selitkan duit ‘kecemasan’ di situ. Tapi pastikan duit tersebut juga boleh dikeluarkan, jangan nanti tersumbat di dalam komponen kereta tersebut. Satu tip untuk anda, pastikan anda tidak lupa, jika tidak akan disedut oleh tukang cuci kenderaan apabila waktu vacuum bermula.

4. Belakang ‘casing’ handphone

 

Perunding Kewangan Ini Tunjuk 6 Trik ‘Sorok’ Duit Supaya Hujung Bulan Tak Sesak, Siap Boleh menabung lagi! Memang Best Cara Ni!

Ramai yang amalkan teknik ini. Sebab mungkin kita akan lupa bawa dompet keluar, tapi handphone? Jarang-jarang akan lupa. Setuju tak? Biasanya, mereka akan letak duit RM10 sehingga RM50 dalam casing handphone, terpulanglah pada diri masing-masing. Terdapat juga banyak design casing handphone yang ada kompartmen untuk letakkan duit. Biasanya ia dipanggil ‘phone wallet’. Ada banyak pilihan yang cantik dan murah di Shopee. Cuma pastikan duit anda tersembunyi dan tidak menarik perhatian orang lain.

 

IKLAN

5. Name tag holder

Teknik ini common juga sebab ramai yang simpan duit di dalam name tag mereka waktu bekerja di pejabat. Sama dengan casing handphone, simpanan ini juga boleh selamatkan anda bila anda keluar makan tengahari kita di pejabat. Atau belilah lanyard untuk gantungkan name tag holder di leher anda untuk mudahkan anda bawakannya bile keluar nanti.

6. Simpan dengan pasangan anda

Pastikan pasangan anda boleh tolong simpan bukannya tolong belanjakan duit anda. Paling-paling simpan dengan mak. Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa nak berikan duit kepada orang lain untuk simpankan? Sebabnya adalah mungkin anda akan rasa segan untuk minta balik duit tersebut. Jadi, lama-lama duit tersebut akan berkumpul.

Secara konklusinya, ia terpulanglah di mana anda suka selitkan duit kecemasan ini. Lepas dah simpan, bila dah gunakan wang tersebut, jangan lupa untuk ‘refill’ duit itu semula. Pilihlah tempat strategik yang anda rasa tak akan hilang dengan mudah. Tapi jangan sampai orang tahu simpanan kita berapa.

Perlu bantuan kewangan tambahan? Direct Lending adalah platform pinjaman yang menawarkan pinjaman bank & koperasi terbaik. Kadar serendah 2.75% atau secepat 2 hari bekerja. Semak kelayakan anda secara percuma hari ini.

IKLAN

Sumber: Azizul Azli Ahmad

 

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Perunding Kewangan Ini Tunjuk 6 Trik ‘Sorok’ Duit Supaya Hujung Bulan Tak Sesak, Siap Boleh menabung lagi! Memang Best Cara Ni!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Perunding Kewangan Ini Tunjuk 6 Trik ‘Sorok’ Duit Supaya Hujung Bulan Tak Sesak, Siap Boleh menabung lagi! Memang Best Cara Ni!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI