Sebagai ibu bapa, seharusnya bab mendidik bukan sekadar dilepaskan pada pihak sekolah semata-mata. Di rumah juga patut dititikberatkan. Tak kisahlah sibuk ataupun tidak, bab mendidikk ini memang penting jika mahu anak-anak berjaya.

Bagaiamana kaedah yang dipraktikkan terpulang kepada ibu bapa itu sendiri. Bagi selebriti bernama Afdlin Shauki, dia mahu anaknya kelak tidak sekadar menghafal nama-nama mereka yang terkenal di barat sahaja. sebaliknya, dia mahu anaknya tahu akan nama-nama orang hebat di dalam Islam.

Kerana itu, dia berkongsi 24 nama hebat dalam Islam menerusi laman instagramnya supaya apabila ditanya anaknya kelak dia boleh memberikan jawapan.  Memang terbaiklah Afdlin!

Pesan Afdlin Shauki Kalau Tak Nak Ternganga Bila Anak Tanya Orang Pertama Tulis Bismillah,  Ibu Bapa Kena Simpan Nota ni!


“org pertama cipta telefon ? alexander graham bell ..org pertama tulis bismillah ? ????? kalau anak tanya, ternganga nak jawab..so simpan nota nih”Ujar Afdlin sambil menerangkan 24 nama tokoh Islam yang perlu diingati.

Pesan Afdlin Shauki Kalau Tak Nak Ternganga Bila Anak Tanya Orang Pertama Tulis Bismillah,  Ibu Bapa Kena Simpan Nota ni!

4 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.
2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS). 7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.

IKLAN

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.

IKLAN

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.

IKLAN

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.

 

org pertama cipta telefon ? alexander graham bell ..org pertama tulis bismillah ? ????? kalau anak tanya, ternganga nak jawab..so simpan nota nih…. 24 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM ———————————————– 1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS. 2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS. 3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS. 4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS. 5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS. 6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS). 7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW. 8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA. 9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA. 10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA. 11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA. 12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA. 13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA. 14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA. 15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA. 16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA. 17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA. 18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA. 19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA. 20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA. 21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA. 22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH. 23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA. 24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA. Rugilah x SHARE sbab ianya 1 peluang dkwah yg MUDAH. ..jOm share?

A post shared by Afdlin Shauki (@afdlinshaukiofficial) on

Tak sangka perkongsian tersebut mendapat reaksi positifdari pemgikutnya.

miruldarosterima kasih abg @afdlinshaukiofficial bgi ilmu yg penting utk sy ?

rizwan809tq datuk for sharing izin kongsi

wanzamirTerima kasih bang. Jazakallahu khair. ? @afdlinshaukiofficia

erienismailGood info..tq

Sumber: IG afdlinshaukiofficial

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI