“Passanger menjerit-jerit ade yang menangis semua. Ye lah memang dah rasa akan mati dah.”

Tular di media sosial mengenai pesawat MAS dari Kuala Lumpur ke Tawau didakwa menjunam jatuh dari 31,000 kaki ke 24,000 kaki dalam beberapa saat kemarin.

Pesawat terbabit dikatakan hilang kawalan dalam masa 10 minit dan kemudiannya mulai stabil. Bagaimana pun berlaku pula jatuhan kali kedua tetapi tidak seteruk yang berlaku di kali pertama.

Pesawat tersebut juga sempat berlegar-legar di ruang udara Melaka sebelum melakukan pendaratan di KLIA.

Detik cemas itu dikongsikan salah seorang penumpang pesawat MH2664, menerusi facebook milik, Yi Ma Nas.

Penumpang berkenaan yang terkejut dengan insiden itu menceritakan kembali situasi ngeri itu bahawa ramai penumpang  menjerit dan yang menangis.

Semalam aku naik flight MH2664 ke Tawau jam 2.30pm.

Around 3.03pm, Flight tiba² terjunam jatuh laju gila dgn kelajuan estimated 31,000 kaki ke 24,000 kaki (checked using flight radar) within seconds.

Aku terlambung² sebab x pakai seatbelt (time tu da boleh tanggal seat belt). Dalam 10minit flight dlm keadaan tak stable and lepas dia naik balik dia jatuh lagi tp tak teruk mcm the first drop. Passanger menjerit² ade yg menangis semua. Ye lah mmg da rasa akan mati dah.

Flight suddenly uturn, dan berpusing atas melaka a few times.. terbang and patah balik ke KLIA. Kitorang change flight petang tu dan aku selamat touch down Tawau at around 9.50pm

Malas nk citer smlm.. ye la kan yg tahu hanya passanger MH2664 dan cabin crew tu je. tapi Harini dah masuk paper cina. Not everyone that had gone through this type of experience got to live to share their story, and for that I am grateful.

Alhamdulillah all praise to Allah. Terima kasih jugak pilot semalam yg dgn jayanya dapat kawal plane tersebut dan menyelamatkan kami.

Boleh tgk link untuk cek our flight uturning back to KLIA after the drop: https://fr24.com/data/flights/mh2664#2b5da11b

Juruterbang patah balik elak kerosakan lebih teruk

Dalam pada itu, menerusi twitter, aviatorian tampil menjelaskan keadaan itu mengatakan kemungkinan pesawat tersebut melalui air pocket ataupun downdraft.

Jelasnya lagi, tindakan juruterbang berpatah balik adalah untuk mengelak berlaku kerosakan pada control surface.

 

IKLAN

 

Sumber: Yi Ma Nas dan aviatorian 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Bintang kecil: Puasa Tu Wajib, Tiada Puasa ‘Yang Yuk’ | Hikayat 1001 Malam | BINTANG KECIL

IKLAN

Episod 3 : Abdul Mukmin VS Abdul Fajir

Berpuasa jadi bekalan dan perisai orang beriman dan supaya tak terjebak ke lembah maksiat serta kejahatan. Sebab tu bulan puasa ni kita kena jadikan diri kita lebih ke arah Abdul Mukmin dan elak jauh-jauh dari Abdul Fajir.
Nak tahu apa tu Abdul Mukmin dan Abdul Fajir, kenalah saksikan 1001 Malam di Youtube Channel Bintang Kecil bermula 1 Ramadan ini pada jam 6.30 petang bersama pengacara jemputan PU RIZ.
Jangan lupa kawan-kawan Bintang Kecil semua!

Program ini disokong sepenuhnya oleh
TATEH, jenama yang Prihatin, Selesa dan Dipercayai.

Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil
#BintangKecil #KitakanJuara #1001Malam

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz