Petai kalau beli waktu musim, boleh dapat murah harganya. Kalau tak kena musim, waduh mahal bebenor!

Dah alang-alang nak musim ni, boleh la beli banyak-banyak petai kalau dapat yang murah. Ehh bukan nak suruh bagi habis semua dalam satu masa tau! Kami nak ajar cara buat frozen cara Puan Ummi Syuhada. So kalau tiba-tiba craving petai tak adalah nak kena pergi cari beli yang mahal. Kan? Jom tengok caranya..

INI CARA SIMPAN PETAI YANG DAH BERTAHUN SUPAYA KEKAL FRESH

Petai tahun lepas, beli tahun 2021. Masih sedap rangup krup krap.

Cara frozenkan:

– Rebus dengan 1 sd besar garam, 1 sd kecik gula. Rebus sekadar petai tukar warna.

– Tuang air rebusan, bilas, rendam kejap dgn ais batu & toskan dalam tapis.

– Dah betul-betul sejuk baru masuk dalam plastik atau bekas.

Cara saya simpan:

– Letak separuh dekat freezer. Boleh tahan berbulan-bulan.

– Separuh dekat chiller. Kalau tengah kemaruk petai sesuai la letak dekat chiller. Hari-hari nak petai.

Ini petai tahun lepas. Pada 17.5.2022 buntu nak masak apa, teringat ada petai frozen. Terus bawa keluar bilas dengan air paip dulu untuk hilangkan kesan-kesan ais yang melekat lepastu baru rendam air suam.

 

Bila nak hidang gunting la keliling petai baru nampak comel. Sesuai petai muda & petai padi. Gunting comel kalau nak hidang kat suami, mak mertua, family, jiran.

IKLAN

Pasangan sehati sejiwa. Sambal udang dan telur dadar. Dah tinggal 1 keping baru ambil gambar.

Petai jeruk. Sesuai petai muda atau tua. Petai padi atau papan. Anggaran 5 papan petai. Rebus sikit sampai kulit tukar warna. Picit keluar petai, bilas buang lendir, tos dalam tapis, biarkan sejuk.

 

Sediakan air panas anggaran tenggelam petai. Tambah 1 sd besar garam, 1 sd kecik gula, 1 sd kecik cuka. Gaul sampai larut. Biar air sejuk dulu. Petai pun dah betul-betul sejuk. Baru campur, biar 2 hari pada suhu bilik. Baru masuk peti ais.

IKLAN

Petai mentah frozen. Kupas 2 atau sebijik-sebijik buang kulit dalam. Letak atas tudung periuk, sejukkan dalam freezer sampai macam dalam gmbr.

Bila pegang dia dah boleh bergolek & tak melekat antara 1 sama lain. Masuk dalam bekas buh semula dalam freezer. Nak guna nanti ambik secukupnya baru basuh. Selamat mencuba.

Cara frozenkan petai berkulit macam ni, kena hiris siap-siap baru celur & bekukan. Sama juga step asal. Atau boleh cuba yang cara petai mentah tu. Susah nak potong bila dah frozen, jadi licin bila potong, hirisan tak cantik, terkeluar isi dgn kulit.

Petai frozen masih sesuai dibuat petai bakar. Bilas buang ais, rendam air suam. Lap bagi kering pastu susun je dekat dapur gas petik api kejap, alih bawah pulak. Siap petai bakar.

Wah, setiap minggu boleh makan petai la nampak gayanya.

Sumber: Facebook Ummi Syuhada