Hubungan suami isteri sentiasa panas? Rasa tak selamat atau semakin hari rasa makin bertambah sayang? Itulah secebis emosi yang hadir daripada keserasian dengan pasangan kita. Soalnya benarkah kita serasi dengan pasangan?

Walaupun dah berkahwin lama hingga berbelas-belas tahun lamanya, kadang baru perasan yang kita tak serasi dengan pasangan. Ini bukan terjadi disebabkan sudah tidak lagi sefahaman tetapi mungkin disebabkan oleh beberapa perkara lain.

Serasi atau tidak, hanya kita yang mengetahuinya. Namun untuk membuktikan kita serasi atau tidak dengan pasangan kita atau bakal jodoh (bagi yang belum berkahwin), Ustazah Norbahyah Mahmood berkongsi 7 tanda bagi mengenal keserasian ini. Serasi ke tak jodoh kita? Jom periksa list ni.

Petanda Jodoh Kita Serasi Atau Tak, Baca Perkongsian Ustazah Nor Bahyah Mahmood Ini!

1. Rasa bahagia dengan suami. Tiap kali berada bersamanya, kita akan sentiasa rasa gembira, sayang dan sentiasa rasa semuanya baik-baik belaka.

2. Boleh bertolak ansur walaupun berbeza sikap. Serasi tidak semestinya semua perkara sama dengan pasangan kita. Contoh isteri dan suami rajin, sama-sama suka masak dan lain-lain.

IKLAN

Boleh bertolak ansur walaupun berbeza sikapnya, misalnya suami suka masak sementara isteri pula lebih suka kemas rumah. Kalau masing-masing boleh bertolak ansur macam ni, serasilah maksudnya.

3. Rasa tenang. Cuba check bakal suami kalau telefon rasa tenang tak. Bila kahwin pula kalau tengok muka dia kita rasa tak berserabut, rasa tenang dan tak rimas. Kalau suami telefon lagi kita rasa best!

Petanda Jodoh Kita Serasi Atau Tak, Baca Perkongsian Ustazah Nor Bahyah Mahmood Ini!
Gambar hiasan.

4. Selalu ada di sisi kita lebih-lebih lagi dalam keadaan memerlukan. Kalau kita demam ke tak sihat dialah paling utama risaukan kita. Kalau dilanda masalah lagilah, dia orang pertama yang tampil selamatkan kita.

IKLAN

5. Kita rasa selamat bila berada di sisinya. Bila suami ada kat rumah, isteri rasa selamat. Bila duduk di rumah sentiasa rasa takut macam takutkan pada raksasa, itu kena nilai semula. Mungkin anda bukan pasangan yang serasi.

6. Perkenalan kita dengannya akan buat kita semakin dekat dengan Allah. Selepas berkahwin kita mula solat, pergi masjid, baca Al-Quran, tahajud, qiamullail bersama-sama pasangan. Kita berubah menjadi semakin dekat dengan Allah. Ini tandanya jodoh kita serasi.

Petanda Jodoh Kita Serasi Atau Tak, Baca Perkongsian Ustazah Nor Bahyah Mahmood Ini!
Gambar hiasan.

7. Ketawa dan menangis pun bersama. Orang kata susah dan senang bersama-sama. Inilah keserasian hakiki dalam rumah tangga.

IKLAN

Jadi bagi yang dah lama berkahwin, kita kena nilai semula. Mana tahu kita boleh memperbaiki hubungan kita menjadi lebih baik untuk di masa akan datang.

Bagi yang belum berkahwin, periksa samada anda serasi atau tidak dengan bakal pasangan kita. Pilihlah jodoh yang baik, yang boleh memberikebahagian dunia dan akhirat.

Petanda Jodoh Kita Serasi Atau Tak, Baca Perkongsian Ustazah Nor Bahyah Mahmood Ini!
Gambar hiasan.

Pilihlah suami atau isteri yang mempunyai agama, keturunan, cantik atau kacak dan memiliki harta untuk menyara kita.

Ketahuilah bahawa Allah akan berjuang dan sentiasa akan menolong mereka yang berkahwin dengan niat untuk menjaga kesucian dirinya. Jadi tak perlulah risau akan disempitkan rezekinya selepas berkahwin.

Jadi serasi atau tidak, ingatlah bahawa kitalah yang menentukan hala tuju dan matlamat kebahagian dan keharmonian rumah tangga kita. Jadikan perkahwinan kita ini bahagia sampai syurga.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI