Warnanya yang cantik bikin hati terpikat, anak-anak pun suka kan dengan buah yang satu ni. Tapi kalau asyik makan begitu sahaja bosan juga kan. Apa kata ibu-ibu buat pula Puding Buah Naga Susu.
Resipi ini senang sangat nak buat dan hasilnya juga sangat menyelerakan. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Nurhayati Abd Malek ni.
Resepi Puding Buah Naga Susu Paling Mudah & Sedap (Dragon Fruit)
Nak sesuatu yang menyegarkan tekak hujung minggu ni? Jom buat puding buah naga! Puding Buah Naga.
Bahan-bahan
1 biji buah naga (isi merah)
1 paket agar-agar bertali (20gm)
750 mls susu cair
750 mls air kosong
1 cawan gula kastor (Boleh kurang kan)
IKLAN
Nota: Saya guna loyang 7″
Info penting: Bancuhan agar-agar bertali boleh lihat cara di belakang paket. Yang saya guna ni dia minta saya bancuh 1500mls air. Jadi saya bahagikan dua 750mls air + 750 susu cair.
Cara membuat:
buah dipotong dulu kecik-kecik. Ikut lah nak potong memanjang ke dadu ke janji boleh muat masuk mulut. Dah siap, ketepikan dulu.
IKLAN
Masukkan agar-agar dan juga air dahulu. Buka api dan kacau sedikit hingga agar-agar tadi cair dan mendidih.
Bila tali agar-agar tadi dah mencair kesemuanya, masukkan pula susu cair. Kacau lagi susu ni supaya tak hangit. Api kena jaga.
Apabila dah sebati boleh masukkan gula ikut citarasa kalian. Saya tulis je 1 cawan, boleh kurang kan. Boleh rasa sikit. Kalau kurang manis puding buah naga, tambahlah gula. Kalau dah cukup, tak perlu tambah.
Kacau hingga gula sebati.
IKLAN
Masukkan buah naga atau dragon fruit itu tadi yang telah siap dipotong mengikut citarasa masing-masing.
Kacau lagi, kerja kita kalau buat puding buah naga ni memang kena selalu kacau, kalau tak berketul lah nanti. Kemudian tutup api dan masukkan dalam loyang yang disediakan tadi.
Biarkan sekejap supaya sejuk, kemudian masukkan ke dalam peti ais anda.
Tat-tadaaa! Inilah resepi puding buah naga susu. Siaplah sudah puding buah naga kita! Sedap makan waktu sejuk. Ah, segar tekak.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Setiap kali ke restoran masakan Thailand pasti wajib order menu Tomyam pekat. Aroma tomyam memang menyelerakan.
Hirup kuah tomyam panas-panas makan bersama nasi putih memang terangkat! Tak perasan boleh habis semangkuk.
Bagi penggemar tomyam apa kata buat sendiri pencerahnya. Tak perlu beli di kedai. Lagi selamat, bebas bahan pengawet. Maklumlah penggemar tomyam ni kalau makan hari-hari memang pun tak jemu! Jom lihat resipi tomyam tanpa perencah ini!
Sesuai untuk yang suka makan tomyam mcm zaman kita kecik dulu. Teringat pulak tomyam mak kat kampug. Sedapnya kan.
Menu ni setiap minggu mesti saya buat. Sebab anak-anak memang suka sangat. Ni sebahagian koleksi gambar tomyam tumis saya. Saya share resepi disini ye:
Bahan : Bawang besar 1bj (potong 4) * Bawang putih 2 ulas (ketuk sekali je guna lesung) * Serai (ketuk) * Daun limau purut * Tomato (potong dadu) * Cili api (ketuk) * Limau nipis Ayam (potong kecik) Sayur (carrot, bunga kobis, kubis, cendawan)
Cara:
1.Panaskan minyak 2.Tumis kan bahan yg bertanda * hingga layu 3.Kemudian masuk kan air 4.Bila dh menggelegak, masuk kan ayam 5.Renehkan biar ayam hingga masak 6.Kemudian masuk kan Sayur. 7.Jangan lupa perah kan limau nipis, masuk kan garam Dan perasa kalau suka. 8.Kalau suka daun ketumbar boleh tabur atas dia. 9.Hidangkan dgn telur dadar, Sambal belacan Dan timun. Nasi masak lebih takut tak cukup. 10.Jemput la makan, ape tunggu lagi.
Terima kasih. Kalau ada pahala di setiap resepi yang saya kongsi ni, saya sedekahkan buat arwah Abang sy AmreyFaizal bin Alaui.
Menyediakan menu yang digemari oleh anak-anak agar makan berselera kadang-kadang boleh buntu juga ibu untuk sediakannya. Jadi apa kata kali ini anda sediakan ala-ala nasi ayam KFC. Mesti anak-anak menggemarinya.
Apatah lagi, resipi yang dikongsikan oleh Umi Watie ini lengkap berserta dengan set seperti coslow, sup dan sambalnya.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita sediakan menu istimewa ini daripada air tangan sendiri.
Ini perkongsiannya.
Hari ini kakchik nak share resipi spesial sikit untuk anak dan suami. Biasa makan nasi ayam je kan? Kali ini kita buat ala ala Nasi Ayam KFC gituh. Pakat teruja anak-anak makan tau. Jom buat jom.
Bahan-bahan dan cara ada di setiap gambar. Selamat mencuba.
Set lengkap ada karbohidrat ada protein dan sayur. Ayam Krispi tu elok berkelopak. Menjadi sungguh. Geram pula menengok nya. Kakchik buat sup kosong bubuh bebola daging saja. Terpulang nak buat sup atau tidak. Kami suka sup jadi wajib buat.
Hidangkan pada anak-anak, semua pakat tanya bila Umi beli. Mana maunya tapau, kampung kakchik ni banyak kedai makan tutup. Takpe, kebetulan ada stock Kat rumah. Kita buat sendiri. Mana tau esok-esok boleh buat meniaga Kan?
Bahan-bahan Nasi Mentega
2 sdb Mentega
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 hiris halia
3 cawan susu full cream
1 cawan air
2 cawan beras basmathi
Garam
Cara Buat:
Basuh bersih beras basmathi dan toskan biar kering.
2. Tumis bawang merah, bawang putih Dan halia dengan mentega sampai garing dan wangi.
3. Masukkan susu full cream 3 cawan dan 1 cawan air biasa. Anggaran 1 cawan beras basmathi sama dengan 2 cawan cecair. Jangan lupa perasakan dengan garam. Biar dia naik rasa lemak berkrim.
Kakchik tak bubuh daun pandan sebab suka bau mentega yang kuat. Kalau nak bubuh terpulang ya
4. Tanak nasi mentega kita sampai masak.
5. Tadaaaa. Rasa dia memang sama macam set nasi ayam KFC yang semangkuk rm 3 tu. Buat sendiri puas hati. Anak-anak suka nasi mentega no. Makan kosong pun sedap
AYAM CRISPY
Kakchik guna bahagian peha yang dibuang tulang. Kakchik guna 2 keping. Bancuhkan sebiji telur dengan 5 sdb tepung Bistari pedas. Tak letak air langsung tau.
Gaulkan semua bahan sampai dia mesra Dan muafakat membawa berkat. Kakchik perap sejam macam itu dalam peti Sejuk. Cubit cubitkan garam tu biar semua perasa masuk dalam ayam kita.
Cara buat :
Satukan 1 cawan tepung bistari pedas dan ½ cawan tepung jagung. Ini untuk sekeping ayam bahagian peha tau. Kakchik buat untuk sekeping sebab tak nak membazir. Nanti sekeping lagi kita bancuh lagi tepung tu. Sebab baki tepung kakchik buang.
2. Bedakkan ayam perap tadi dengan adunan tepung salut tadi. Cubit cubitkan ayam tu. Ramas-ramaskan biar semua bahan kena.
3. Panaskan minyak, gorengkan ayam Krispi sampai kuning keemasan. Kakchik goreng dalam kuali leper supaya ayam elok terendam dalam minyak
4. Bila elok masak dan kekuningan, toskan kering. Dah siap.
Kakchik potong potongkan sebelum hidangkan pada anak. Senang anak nak ambil. Semua dapat bahagian yang mereka suka. Tak bergaduh dah. Mak boleh rehat sambil layan drama Korea.
COSLOW
Kakchik guna chopper zap zap tu. Kakchik letak 1 cawan kubis, 1 cawan kubis ungu ½ cawan lobak merah Dan 1 biji bawang merah
Lepas tu bubuh 5 sdb mayonis 1 sdb gula 1 sdt garam dan ¼ cawan susu full cream
Gaulkan semua bahan. Simpan dalam peti sejuk. Makan sejuk baru syok. Kakchik suka makan nasi kosong dengan coslow. Kenyang, sedap pun sedap tau. Ala ala makan ulam.
Tada dah siap, panggil anak dan suami makan. Hidangkan dengan sos cili Dan sup kosong. Selamat mencuba korang.
Bahan sup kosong
½ biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 hiris halia
1 sdb lada sulah
Garam
Bebola ayam atau daging
Tumis bawang dan halia. Masukkan air dalam 2 cawan. Masukkan bebola.
Biarkan merenih. Masukkan serbuk lada sulah dan garam. Kacaukan rata.
Matikan api. Hidang kan dengan bawang goreng dan daun sup.
Bahan sos cili
15 tangkai cili api
2 ulas bawang putih
½ inci halia
1 ½ cawan air
2 sdb cuka
Garam
Gula
Cara buat :
Kisarkan bawang putih, cili dan halia dengan 1 ½ cawan air.
2. Masukkan bahan kisar dalam periuk. Biarkan merenih. Biarkan bahan sedikit pekat.
Jom sertai pertandingan Pilihan Keluarga Bulan Ini. Caraya mudah, klik sahaja link INI atau imbas QR code yang ada di poster. Hadiah menarik menanti anda!
Masalah sinki tersumbat menyebabkan segala kerja di dapur terbantut. Jika berdepan masalah ini untuk sekian lagi, cuba kaedah yang disarankan oleh Puan Syafini Hassan.
Lepas ni tak perlu tunggu suami atau panggil orang datang repair, ibu-ibu boleh buat sendiri je. Tak caya, jom tengok caranya. Mudah je pun.
SINKI SUMBAT?? SINKI BAU SAMPAH!! BACA TIPS KAK PIN NI
Pagi ni dah setel mengemas & packing parcel, kak pin teringat yang sinki kat dapur tu dah tak berapa lancar airnya. Perasan tak kekadang kita terbau benda busuk kat sinki tu.cari- cari tak Jumpa plak puncanya.. Sampah dah clear. . Kekadang lemak & air dalam sinki tu yang berbau. Ye la macam-macam yang masuk lubang tu kan tak caya cer pi cium sekarang hihi . Dulu kak pin suruh je hero kak pin buat. Tapi bila kak pin dah full time kak rumah ni terpaksa la belajar berdiri diatas kaki sendiri kan.. ( tapi masih dipantau hihi ) . Jom kak pin share camne nak clearkan saluran sinki yang tersumbat ataupun yang lama tak cuci. Boleh klik kat gambar untuk step by step
Follow kak pin, like & share post ni kalau bermanfaat okeyyy.. 😍😘
BAHAN-BAHAN:
1. Sebotol cuka buatan
2. Sebotol soda. Bukan soda bikarbonat yang buat kek tuu.. Ni soda memang untuk clearkan sinki. Boleh beli kat kedai hardware berhampiran. Harga sebotol camni dalam rm16. Ok la tu… Daripada panggil plumber sampai beratus.
Ni rupa soda tu.. Berkeping-keping. Kalau boleh jangan pegang direct. Chemical.
CARA MEMBUAT:
1.Mula-mula, jerang seperiuk air. Tak perlu sampai mendidih. Just cukup-cukup panas je.
2.Kemudian, keringkan sinki dulu. Kurang mujarab kalau ada air bertakung.
3.Tuang soda ke lubang sinki. Agak-agak sesedap rasa.
4.Selepas itu, tuang cuka kedalam air panas tadi. Sesedap rasa juga.
5.Kemudian, tuang air panas tadi ke lubang sinki. Hati-hati sebab ada tindak balas. Tuang sikit-sikit dulu.
6.Haa.. Kan dah kabo… Ada wap air tu. Pastu tuang air sampai habis. Siap!
Bersih dah sinki kita. Kalu ada 2 sinki ulang proses yang sama. Yang terbaik tak payah tunggu sinki sumbat baru nak cuci ye.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Berbuka petang nanti kalau dapat merasa sepinggan nasi dengan ayam dan sambal penyet pasti rasa puas hati. Lagi pula kalau pedas terangkat. Barulah puas hati kalau dapat makan.