Biasanya daun sup, daun ketumbar atau sayuran hijau lain mudah busuk dan layu. Tapi ada cara andai ibu-ibu mahu pastikan ia dapat tahan lebih lama. Kaedah ini dikongsi oleh Nana Aziz.

NAK SHARE SIKIT TIP
Sy pergi pasar…sy akan bli stok daun sup,daun ketumbar byk2 ..pastu sy bekukan….basuh bersih2…racik, masuk dlm tupperware ltk air…nak masak ltk jek…daun tetap segar…jgn risau..

 

Langkahnya adalah seperti berikut;

1. Basuh bersih daun sup dan daun ketumbar

IKLAN

2. Racik lalu masukkan dalam bekas kiub ais.

3. Kemudian, tuang air hingga menenggelami daun tersebut.

4. Bekukan dalam peti sejuk menjadi kiub ais.

 

5. Apabila mahu digunakan ambil kiub daun yang siap beku lalu masukkan ke dalam kuah yang sedang menggelegak.

Mudah kan, selamat mencuba.