Melihat biji benih yang disemai beberapa hari sudah menampakkan bercambah dan dari sehari ke sehari menjadi anak pokok yang menghijau, hati pasti berbunga-bunga dirasakan.

Setiap hari disiram dan dibelai hinggalah semakin membesar dan perlu diubah ke dalam pasu atau ke tanah.

Selalunya melakukan tugas memindahkan tanaman, timbul rasa gusar dan bimbang. Lebih-lebih lagi buat beginner dalam bercucuk tanam, maklumlah takut andai tersalah cara boleh menyebabkan pokok semaian layu atau mati.

Jadi sebaiknya kita baca perkongsian daripada wanita ini tentang langkah demi langkah memindahkan tanaman berserta tipsnya sekali.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Cara Untuk Pindahkan Anak Pokok.

Saya share utk beginner yang masih belum berjaya memindahkn anak anak pokok.
Post kali ini terpakai untuk semua jenis anak pokok sama ada anak pokok cili, bendi, terung, bayam, sawi dan lain-lain.

Saya share cara pemindahan anak pokok baby pakchoy supaya lebih jelas. Ramai yang suka tanam pakchoy kan dalam group ni.

*Pemindahan anak pokok perlu dilakukan pada waktu petang ye.

Follow step by step.

Step 1 : Ini anak pokok baby pakchoy yang saya ambil dari tapak semaian. Saya ambil 2 anak pokok yang mempunyai lebih kurang 5 helai daun. Usia anak pokok ini ialah 15 hari dari tarikh disemai. Medium semaian tanah hitam 6 in 1 + sekam bakar

 

Step 2 : Ada 5 helain daun akar sudah cukup kuat untuk dipindahkan. Anak pokok juga sangat sihat.

IKLAN

Step 3 : Ini media tanah yang saya gunakan, yanag 6 in 1+ sekam + sesudu tinja ayam proses. Gaul rata tinja, tanah dan sekam. Korek lubang 2/4 dari pasu.

Step 4 : Tanam anak pokok ke dalam lubang. Jarakkan dalam 3-5cm.

ARTIKEL MENARIK : Kipas Syiling Tak Terasa Angin, Buatkan DIY Mudah Ni. Barulah Laju Berpusing! 

IKLAN

Step 5 : Siap ditanam letakkan ditempat yang teduh lebih kurang 3-5 hari sebelum diletakkan  ditempat panas. Walau pun teduh, cahaya pagi masih boleh tembus. Siram dua kali sehari.

Step 6 : Anak pokok yang siap ditanam. Tanah penuhkan sampai ke atas.Akar biar betul-betul tenggelam.

Step 7 : Selepas seminggu ke sepuluh hari
ditanam, pokok perlu diletakkan di tempat
panas sepenuhnya. Simptom layu hanya
beberapa hari, Iepas tu akan ok semula. Taburkan sedikit baja. Saya syorkan tinja kambing. Selepas dua minggu, boleh tabur baja kopi sesudu. Boleh juga siram tanah dengan mol roti kalau ada.

Sumber : Liyana Mohd Poad 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club