Sebut sahaja Puding Karamel tentu sudah ada yang dapat membayangkan keenakan rasanya, apatah lagi jika dimakan sejuk.

Namun dek kerana Puding Karamel ini menggunakan telur yang banyak kadang-kadang membuatkan ada terasa telurnya dan ini boleh membantutkan selera.

Tidak mahu ini terjadi, apa kata Kita sediakan menu Puding Karamel tanpa menggunakan telur ini.

Resipi ini dikongsikan oleh Syazlin dan bolehlah dicuba.

First time cuba buat puding karamel tanpa telur alhamdulillah cantik sungguh kejadian, happy rasa menjadi, yang penting sedap sangat sejuk kat tekak.

Puding Karamel Tanpa Telur
=======================

Mula-mula buat gula hangus dulu. Masukkan 4 sudu besar gula dalam loyang. Panaskan atas api sampai cair dan perang. Ketepikan.

Agar-agar tali 1 bungkus
Gula 1/2 cawan
Susu cair 1 tin
Susu pekat 1 cawan
Esen vanilla
Tepung kastard 3 sudu

Cara buat :

IKLAN

1. Masukkan agar-agar dulu hingga hancur.

2. Air saya sukat guna plastik agar-agar tu je. Penuh plastik tau.

3. Bila agar-agar dah hancur masukkan semua bahan-bahan di atas. Kacau selalu ye hingga mendidih dan pekat sikit tutup api.

IKLAN

4.Tuang dalam loyang gula hangus tadi (tapis tau ). Sejukkan sebentar dan masukkan dalam peti ais. Dah keras agar tu bolehlah potong dan ngapp.

Fuhh..nyamannya rase tekak..Semalam buat puding karamel ni. Puding ni tak guna telur tau. Siapa yang tak makan telur bolehlah cuba buat puding ni.

Sumber : Syazlin Mansor via MAHN