Pernah viral di Tiktok, sekali lagi agar-agar yang dikenali sebagai raindrop cake ini kembali tular dikongsikan di media sosial. Menu istimewa ini sebenarnya berasal dari Jepun dan diperbuat daripada agar-agar dan gula merah. Ia mendapat nama daripada bentuknya yang jernih seperti titisan hujan.

Mungkin ada yang menyangka bahawa bahan-bahan untuk menghasilkannya menu ini sukar namun tidak juga. Siapa sangka ianya sangat mudah, ini sebagaimana perkongsian resipi daripada Siti Masitah Awang KechikFull.

“Dia niela yang duk viral kat tik tok sekang nih kan heheheh. Maksu pun terjebak jugak. Apa ke nama kuih ni..Haaaa!! Rain drop cake katanya. Ni guna agar-agar serbuk swan tu ja. Balance air gula lopez tu kita tuang dalam tu.

“Soy bean powder tak ada, saja nak test ja rupa dia. Memang dia lembut macam air embun pagi,” tulisnya di group Masak Apa Hari Ni.

Jadi buat anda yang ingin mencuba untuk hasilkan menu istimewa ini, jom semak bahan-bahan dan cara untuk membuatnya.

 RAINDROP CAKE  

Bahan-bahan:

– 1/2 tbs serbuk agar-agar swallow laying-layang

– 1 tbs gula castor (gula nih tak cukup, kena tambah. Maksu just nak lihat texture ja,) tambah la gula kalu nak ya.

– 700ml air

Cara Buat :

  1. Ambil periuk dan msukkan serbuk agar-agar dan tambahkan air. Kacau sehingga serbuk agar-agar larut.
  2. Masak sehingga mendidih dengan menggunakan api sederhana. Kacau sekali sekala.
  3. Setelah mendidih tuangkan campuran itu ke dalam bekas.
  4. Bila suam boleh masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  5. Sedia untuk dinikmati.

Hiasan dia

– air gula melaka

– soy bean powder yang dipanggang

IKLAN

 

Sumber : Siti Masitah Awang KechikFull

ARTIKEL MENARIK : DIY Rak Tinggi Di Dinding Untuk Tambah Ruang Simpan Barang. Praktikal & Jimat Ruang!

IKLAN

Baca Ini Juga :Rupanya Kalau Ada Ekzema Bukan Makanan Laut Je Kena Pantang, Tapi 12 Jenis Sayur & Buah Ni Juga!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club