Pekerjaan sebagai penghantar makanan mungkin nampak remeh di mata sesetengah orang, namun sebenarnya ia mendatangkan banyak risiko kepada rider.

Bukan saja pening kepala melayan kerenah pelanggan yang bukan-bukan, malah perlu meredah hujan dan panas tanpa mengira waktu.

Sama seperti sebuah video yang tular di TikTok ini apabila seorang rider terpaksa menunggu pelanggan di depan rumah dalam keadaan hujan lebat telah menyentuh hati ramai.

Menerusi perkongsian video daripada @naddyross, kelihatan dia merakam rider itu yang sedang menunggu pelanggannya membuka pintu untuk mengambil makanan yang telah dipesan.

Namun, setelah menunggu beberapa selama lima minit, pelanggan itu masih tidak membuka pintu rumahnya. Gadis itu yang kebetulan nampak rider tersebut kesian melihat keadaannya yang sudah basah kuyup.

“Aku tak sampai hati tengok dia hon-hon sambil sorok-sorok phone dia nak call customer dalam hujan. Aku buka gate, aku keluar dengan payung aku suruh dia berteduh dulu bawah bumbung rumah aku,” katanya.

@naddyrossguys tolong la kalau order makanan time hujan tu ade common sense la sikit utk alert korang punya makanan tu dah out for delivery ke ape . semoga abang tu murah rezeki .♬ original sound – 1%

Meneliti di ruangan komen, rider tersebut berterima kasih kerana membantunya.

IKLAN

Malah, rata-rata turut meluahkan rasa simpati pada nasib rider tersebut. Malah, ada juga yang ebrkongsi pengalaman sendiri dan beri pendapat tentang situasi tersebut.

IKLAN

Sumber : @naddyross

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, KELGST5 di sini