Ramai orang mudah salah faham dengan anak yang kuat melawan.
Memang dari sudut luaran kita nampak dia, kurang ajar, degil, keras kepala, kepala batu, kuat bantah dan rebel

Tapi semua ni berlaku ada sebab, tungkahlaku itu bukan di buat-buat.
Anak kita bukan nak sangat kuat lawan kita.
Yang sebenarnya dia tak mampu nak bendung “survival mode” dalam diri je.

Ikuti perkongsian coach parenting, saudara Mohd Fhais ini.

Ini yang saya ulas panjang dalam FMADC, anak kita akan cenderung untuk memilih 3 jenis respon ni.

1. Fight Respon ( survival mode )
– berani melawan
– kuat rasa nak survive
– yakin tak salah

2. Flight Respon ( Escape mode )
– berani lari / mengelak
– nak selamatkan diri
– tak kisah siapa salah & betul

3. Freeze Respon ( Submissive mode )
– kaku & diam sahaja
– tak kisah survive ke tidak
– redha apa sahaja
– walaupun dia tak salah

Bila anak kuat melawan kita sepatutnya rasa lega sedikit.
Memang la kuat melawan ni adab yang tak elok tapi sekurangnya anak masih ada keberanian.

Tanda belum kena FEARLOOP lagi.
Jika ada FEARLOOP susah giler nak buang. Sampai ke tua dia tak berani & tak yakin dengan diri sendiri.

Adab boleh di ajar, tapi keberanian tidak!
Kena pandai slow talk dengan anak yang berani begini, makin kita berkeras makin keras dia jadinya..
Formula nak bercakap dengan anak yang kuat melawan ni mudah je. Bagitahu dia betul!
Kalau nak tahu lagi tips bercakap dengan anak berbeza 3P ni boleh klik link di bawah :

Sumber: Mohd Fhais Salim

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/

 

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

IKLAN

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

IKLAN

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil:Pening kepala melihat telatah adik-adik BK kumpul marshmallow tapi kecoh satu kampung dibuatnya. Agaknya siapa yang menang cabaran kali ini? Mari kita saksikan.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara