Sebut sahaja tempe, pasti ramai yang terkenang akan keenakan snak jawa tersebut. Ada yang suka memakan tempe yang di goreng nipis-nipis dan ada yang sukq bila dicampur dengan gulai lemak.

Makanan ini selalunya digemari oleh orang dewasa dan amat jarang digemari oleh kanak-kanak kerana bentuknya yang kurang menarik.

Namun bagi kanak-kanak berusia 3 tahun bernama Dhuha Mardhiyah ini, dia sangat menggemari tempe. Malah kanak-kanak ini boleh memakan tempe yang mentah begitu sahaja.

Video yang menampilkan kanak-kanak ini sedang menikmati tempe yang baru dibeli oeh ibunya menarik perhatian ramai warga TikTok.

[TRENDING] Meremang Bulu Roma Dengar! Nyanyian Adik MZ Sekali Lagi Tarik Perhatian

[EKSKLUSIF] Kalau Nak Jadi Perdana Menteri Kenalah…Nasihat ‘Deep’ Tun M Kepada Umar

@asuad85 Tempe tempe tempe#fyp ♬ tiktok ・ Song sung by a cat(932399) – Kids Sound

Rupanya ramai yang baru tahu bahawa snak ini boleh dimakan mentah dan tinggi khasiatnya.

IKLAN

Menurut bapa kepada kanak-kanak ini Mohd Hizudin Asuad, anaknya mula diberi makan tempe mentah sejak berusia setahun lebih lagi.

Menurutnya, keinginan anaknya itu memakan tempe mentah adalah daripada dirinya juga.

“Sebenarnya saya pun suka makan tempe mentah. Semasa Dhuha setahun lebih, dia nampak saya makan tempe dekat dapur, kemudian dia minta. Saya bagi dia rasa. Tak sangka dia boleh makan mentah juga.”

“Setiap kali ibu dia masak di dapur, dia akan minta tempe mentah dan akan patah siap-siap jadi dua.

IKLAN

“Yang satu lagi Dhuha akan bagi saya dan satu lagi untuk dia. Sekarang ini setiap kali makan tempe, mesti dia akan patahkan dua sebab dia tahu saya suka makan juga.”

Ujur Asuad lagi, cara pemakanan sihat yang diterapkan kepada anak perempuannya itu enjadikan kanak-kanak berkenaan tidak mudah jatuh sakit.

Makan tempe mentah tidak memberikan kesan buruk kepada Dhuha sebaliknya ia membantu anak kecil itu membesar dengan sihat dan bijak.

IKLAN

“Alhamdullilah setakat ini tak ada apa-apa kesan lagi pada Dhuha. Tempe bagus sebenarnya untuk kanak-kanak sebab ia diperbuat daripada kacang soya. “

“Anak saya jarang sakit. Alhamdullilah. Kalau dia demam pun hanya sehari dua sahaja. Tak sampai teruk ke apa. Alhamdullilah dia sihat.”

Bercakap tentang amalan pemakanan sihat untuk anaknya, Asuad berkata perkara oitu perlu dipupuk dari rumah bermula dengan ibu bapa.

[TIP KEWANGAN]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

‘Ramai Tercengang Lihat Kanak-Kanak Makan Tempe Mentah’. Rupanya Banyak Khasiat Yang Jarang Diketahui

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI