Menyediakan hidangan kek batik bukanlah susah, apatah lagi bahan yang digunakan cukup ringkas.

Atas permintaan ramai sangat yang nak resepi jadi saya kongsikan resepi dari ibu saya. Dia izinkan saya share kepada semua yang nak try buat kek batik ni.

Ini CARA IBU SAYA yang tak nak manis manis sangat. Milo pun kita tak letak tau..pasainya dan pakai cadbury dah as topping.

Zaman sekarang ni tak helok manis-manis sangat. Janji rasa dia balance kita makan pun rasa semua bahan-bahannya. Serious tak menyesal . Lepas makan pun takde rasa sakit gigi sebab manis..just nice. Tapi perlukan kesabaran yang tinggi sikit ja..tak banyak sikit je.

So saya share resepinya ya

Resepi Kek Batik Indulgence Cadbury inspirasi dari ibu Mr.Ali.

Ada 3 lapisan
1- Kek batik
2- Cream Cheese
3- Toping Cadbury

Bahan-Bahan Kek Batik :
4 telur
200g buttercup/marjerin
300 g biskut merry
3 sudu serbuk coklat bancuh dengan air panas
2 sudu gula
4 sudu susu pekat
Secubit garam

IKLAN

Cara-caranya:
Panaskan buttercup sampai cair, then masukkan semua bahan kecuali biskut…
Telur tu masukkan sambil gaul, dan gaul sampai pekat

Dah agak-agak pekat, tutup api, baru masukkan biskut supaya rasa crunchy dan tak lemau

Gaulkan dan isi dalam bekas
mampatkan. Dan isi dalam peti sejuk dalam 40 minit

IKLAN

2- Cheese cream
120g whipping cream
Setengah sudu essen vanilla
250g cream cheese

1. Masukkan bahan-bahan di atas kecuali whiping cream.
2. Pukul sampai rata dan baru masukkan whiping cream.
3.Tuang atas kek batik tadi.
4.Masukkan dalam peti sejuk. Biarkan sejuk dalam sejam

3- Toping Cadbury
120 g whiping cream
3 bar cadbury coklat ( hat ni kalau nak masukkan yang coklat masakan pun boleh. Tapi letak dalam 4 or 5 cube je coklat cadbury tu sebab tak nak bagi manis sangat.)

Beza tau cube dengan bar. Bar coklat tu satu baris coklat cadbury. Cuba ni satu petak coklat cadbury tu ya..jangan tertuko.
Double boil kan semua bahan-bahan di atas

Tuang atas cream cheese tadi. Tinggalkan semalaman or 12 jam then boleh makan.
Selamat mencuba!

sumber : Muhammad Ali via MAHN