
Dah bosan makan nasi, apa kata cuba menu western pula. Menu pasta yang sentiasa menjadi kegemaran ramai. Salah satunya spaghetti.
Apa kata buat resipi Spicy Buttermilk Spaghetti.
Ini resipinya.

Bahan-bahan:
1. Butter 2 sudu besar
2, Daun Kari 10
3. Cili Padi 5 ( cincang )
4. Bawang Putih 3 ( cincang )
5. Susu Cair 1 atau 2 cawan
6. Tepung Jagung letak sikit then kacau tengok pekat kuah
7. Serbuk kunyit satu cubit
8. Udang/sotong
.
Cara-cara:
-Cairkan butter. Masukkan daun kari, bawang putih dan cili padi. Tumis sehingga naik bau.
– Kemudian masukkan udang/sotong. Gaul sehingga lauk masak.
– Masukkan susu segar, kemudian masukkan tepung jagung. Kacau sehingga kuah pekat.
– Masukkan juga sedikit serbuk kunyit. Gaul sebati.
Selamat mencuba!
Kredit : ASH (Foodhunter)
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Elak Makanan Tak Berkhasiat, Puding Chia Seed Kudapan Sihat Untuk Diet. Nak Kurus? Wajib Cuba!

Dari awal tahun sampai la sekarang dah bulan 11, pasang target nak kurus! Tapi….. Sampai sekarang tak nampak lagi gayanya.
Pantang nampak makanan sedap sikit, terus lupa niat asal nak kuruskan badan. Hmmmm
Yang mana simpan niat tu, jom laksanakan sekarang! Paling pun tak boleh nak mula secara drastik, ubah la ssedikit demi sedikit dengan ubah habit makan makanan sampingan yang menjadi punca berat naik ke puding chia seed yang sihat dan mudah sahaja cara penyediannya. Jom cuba!
Puding Chia seed ni saya mula belajar makan dalam 3 tahun yang lalu. Diperkenalkan oleh guru saya yang pakar tentang otak, DrRizal Abu Bakar.
Saya suka sebab ia alternatif kudapan sihat. Bolehlah merawat craving saya pada puding manis yang kaya gula putih dan tak berkhasiat huhu.
Bahan-bahan yang diperlukan:
250 ml santan segar
1/4 cawan Chia seed
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar madu
Topping dan penyedap rasa:
Buah-buahan pilihan – mangga/ buah naga/ strawberi/ blueberry/ kiwi
Kekacang – walnut, badam (boleh letak jika suka)
1. Tuang santan di dalam bekas yang boleh ditutup.
2. Campurkan chia seed. Kacau rata. Jangan bagi berketul.
3. Masukkan esen vanilla
4. Perasakan dengan madu. Kacau bagi rata seketika selama 5-10 minit.. Lepas tu kacau semula pastikan chia seed tak berketul. Tekstur akan jadi pekat. Ok dah boleh masuk fridge. Minima sejukkan dalam 3 jam. Nak semalaman pun boleh. Tahan Insya-Allah 3-5 hari simpan dalam peti sejuk. Ini rupa selepas semalaman. Puding agak pekat lepas dikeluarkan.
5. Ambil beberapa sudu masukkan ke dalam cawan. Kalau terus senduk lepas keluar peti sejuk ginilah rupa. Hodoh sikit. Nanti dia cairlah kena air buah.
6. Selang selikan dengan buah-buahan. Buatlah berapa layer pun.
Beginilah rupa kejadian lepas dah penuhkan cawan. Meriah kan?
Hah boleh dah makan. Koreklah chia seed yang tersorok kat bawah tu. Kang buah habis chia seed tinggal
Nota newbie: Chia seed ni tak ada rasa, memang kena campur buah sebagai gandingan untuk rasa yang enak.
Kenapa kalian perlu cuba puding chia seed?
1. Tinggi fiber, protein dan kalsium. Juga tinggi zink, zat besi, fosforus dan magnesium. Tak padan dengan kecik saiznya kan?
2. Kaya lemak baik omega 3. Bayangkan hanya 2 sudu besar chia seed dapat khasiat omega 3 sama dengan 110 gram ikan salmon.
3. Bantu rasa kenyang. Chia seed apabila direndam akan mengembang 10 kali ganda saiz asal. Hah dia punya tahap serap air tu memang terbaik. Itu yang makan rasa kenyang. Bertahan lama.
4. Chia seed ejen semulajadi untuk pekatkan puding. Tak perlu dah nak guna tepung jagung ke telur ke.
5. Senang yakmat nak buat. 5 minit je nak sediakan.
6. Boleh jadikan santapan untuk sarapan atau dessert di waktu petang. Kalau untuk sarapan, buat sebelah malam, esok pagi potong buah dan hidang.
#izwahbraindiet
Kredit: Puan Izwah Saaiddutdin
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Peniaga Ni Kongsi Cara Buat Muruku. Rupanya Ada Bancuhan Tepung Lain Kena Masukkan Nak Bagi Lebih Rangup & Sedap!

Muruku antara hidangan snek yang ramai menggemainya. Rasanya yang ranggup dan berempah membuatkan tidak jemu untuk dimakan sebagai kudap-kudapan sepanjang hari, sedar-sedar satu balang pun boleh habis licin ‘dikerjakan’!
Jika begitu gayanya, eloklah jika hari ini kita sediakan sendiri menu kudapan untuk keluarga. Maklumlah bila masak sendiri banyak jadinya dan sekali gus lebih banyak kita anak beranak boleh manikmati keenakan rasa muruku tersebut.
Jika tidak tahu cara membuatnya, usah bimbang. Ikut sahaja resipi yang dikongsikan oleh Puan Masnira Mohamad. Difahamkan dengan memasak dan menjual muruku inilah dia mencari rezeki untuk keluarganya. Pastinya resipi yang dikongsikan ini cukup enak.
Peluang Bisnes
Menurutnya lagi, resipi yang dikongsikan ini adalah resipi yang diperolehi di dalam group memasak dan digabungkan bersama dengan resipi daripada kenalan berbangsa India.
“Tak sangka pun rezeki dalam buat muruku ni.. Bermula bisnes muruku ni masa raya haji tahun lepas.. Dalam kehidupan dunia yang penuh cabaran ni Alhamdulillah Allah bukakan jalan dalam buat bisnes muruku ni..”

Ujarnya lagi, “pada korang yang nak jana income tu boleh jer buat bisnes muruku.. Resepi muruku yang saya buat ni bukan masuk kelas apa-apa pun.. Hanya ambil resepi dalam group ni dan combined dengan resepi aunty india yang niaga rempah kat pekan.
“Cubaan pertama buat terus masuk order.. Alhamdulillah.. Sampai sekarang order tak pernah putus.”
Kongsi Resipi
Kat sini sy share resepi yang saya buat yer.. Korang boleh je guna resepi ni.. tak paham boleh jer pm personal untuk lebih detail.. Kadang nak terangkan lebih detail kat sini susah sikit.
Bahan-bahan:
1 pack tepung muruku ( tak kisah cap apa pun)
1 pack tepung pulut 500grm ( ni untuk effect muruku lebih rangup lagi)
6 ulas bawang putih}
1 sudu sup jintan manis}
1 sudu sup jintan putih}
1/2 kotak santan kotak}
3/4sudu garam}
Yang tanda ni } kena blend tau
1 sudu sup jemuju ( beli kat kedai india)
2 sudu sup majerin
Cara Buat :
Semua bahan tu di adun tau. Nak bancuh tu, air agak-agak lah ye kawan2.. Buat sampai jadi doh tau.. Sebab air tak ada sukatan tau.. Jadi susah saya nak bagi sukatan air tu..
P/s : Air tu kalau boleh masuk sikit demi sikit yer.. Agak-agak jadi doh macam nak buat roti canai tu kira jadi la tu.. Semoga dapat manfaat untuk kawan-kawan dalam group MAHN..
Selamat mencuba yer
Sumber : Masnira Mohamad

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Rupanya Nak Dapat Tekstur Pulut Kuning Cantik Merelit, Rahsianya Jangan Kukus Dua Kali. Pulut Tetap Lembut & Berlemak!

Pulut kuning memang antara menu kegemaran ramai. Dapat makan bersama rendang mahupun gulai sedapnya kan.
Tapi ada yang masih kurang yakin nak buat sendiri. Ada yang bila buat hasilnya menecewakan. Pulut mentah, terlebih santan dan sebagainya.

Sy nak share resepi dan tips utk masak pulut kuning jd cantik, merelit, lemak, lembut, n sebiji² (tak benyai atau lembik/ kembang).
Resepi ni dr mak sy, sy guna sepenuhnya buat meniaga lebih 2 tahun dh.. Alhamdulillah jd sumber rezeki, yg penting customer selalu rindu nk order lg hehe

Bahan² n steps:
1)1 kg beras pulut (beras pulut biasa, bukan pulut susu)
*beras pulut susu nnt pulut kuning jd benyai lembik.. Kalau boleh cari beras pulut yg pnjg skit, elakkn yg jenis montok² hehe
– bilas 3-4 kali, rendam letak serbuk kunyit dlm 2 sb (at least 3 jam)
– sebelum kukus, kena bilas blk dgn air paip.. Sejat dgn penapis
* perlu bilas blk utk hilang kn bau kunyit berlebihan n pulut tahan lama.. Please jgn guna perwana
2) Halia 1/2 inchi (wangi n buang angin)
– kupas n cincang nipis² n paling halus
*org yg mkn x kan prasan pon ada halia dlm pulut 😁
3) Daun Pandan 5helai (wangi)
– 3 helai koyak 3 n ikat utk letak dlm pulut masa kukus
– 2 helai koyak 3 jgk utk buat lapik pulut dlm periuk kukus..
4) Panaskan air dlm pengukus, n Masukkan beras pulut dlm pengukus, halia cincang tabur bg sekata dlm pulut, dan daun pandan td.. Tutup dan kukus dlm 15-20 minit ikut pd jenis pengukus atau Kuantiti pulut.. So kukus smpai pulut dh msk.
5) santan fresh n pekat : 250-300 gram
– dlm besen sederhana, masukkn 2 cwn air panas (baru didih, sy guna air panas cuckoo), masuk garam 1.5 sb gula, 1.5 sk garam. Larutkn gula dan garam.. Then masuk kn santan pekat td.. Kacau2 smpai rata sebati.. Test rasa tgk, ada masin n manis sikit..
6) Sediakan besen yg agak besar, masuk kn pulut yg dh siap dikukus td.. Keluarkn daun pandan.. Tuangkn kuah santan yg dibancuh td ke atas pulut.. Terus kacau2 smpai sekata semua.. Jgn risau tgk kuah santan tu byk (org kedah kata berlaut😅) sbb satgi pulut akan serap habis kuah santan tu.. Baru lah pulut jd lembut.. Make sure kacau pulut smpai rata hilang ketul..
Then tekan² n ratakan dlm besen td, biar dia rehat dlm 10 – 15 min baru cedok utk packing atau mkn..

Tip
*** pulut yg cukup lemak, kita akan nmpk santan tu mcm bertali putih² kt senduk..
*** pulut selepas gaul santan tak perlu kukus blk kali ke 2.. Cukup sekali sahaja sblum masuk santan.. Kalau kukus blk nnt pecah minyak n lemak santan..santan x lekat pd pulut..
Walau sekali kukus saja, insyaallah pulut tahan lebih 36 jam diluar.. Sbb kita dh bancuh santan dgn air panas..
*** yg ni resepi dan cara keluarga sy.. Terpulang pd kwn2.. Sy sekadar berkongsi tips utk dapat kn rasa yg sedap n tekstur pulut yg cantik.. Mungkin boleh dijadikan jualan sbg sumber rezeki..
Try lah kawan² insyaallah menjadi dan puas hati 😁

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di









