Sebagaimana semua tahu, kurma mengandungi banyak khasiatnya dan bila dicampur dengan susu memberi rasa yang enak dan dapat menjadi agen penambah tenaga sepanjang berpuasa.  Apatah lagi rasanya yang enak, membuatkan anak-anak cukup menggemarinya.

Atas sebab itu juga, ibu ini telah menyediakan pati kurma yang dibuat sendiri untuk dicampur ke dalam susu. Selain dapat menjimatkan kos, ianya juga mudah disediakan oleh anak-anak setiap kali mereka ingin menikmati keenakan rasa susu kurma.

Walaupun proses awalnya perlu direbus lama namun tidak menghalang ibu ini untuk menyediakan pati kurma yang memudahkan untuk anak-anaknya menikmati susu kurma setiap hari dengan kos yang lebih menjimatkan.

Nak tahu lanjut, ikuti perkongsian penuh daripada Puan Azrina Mohd.

IKLAN

Selepas rebus kurma 2 jam dan blender, siap dah stok pati kurma untuk bulan posa nanti.. boleh bancuh dengan susu.. jimat skit daripada beli susu kurma yang kat kedai tu…

Rebus Kurma Buatkan Pati, Diminum Bersama Susu. Rasa Sebijik Macam Susu Kurma Yang Dijual, Begini Cara Nak Buatnya!

Cara buat pati :

IKLAN

Buang biji kurma dan masukn isi kurma dalam periuk bersama air.. isi air bagi paras sama dengan isi kurma je.. rebus selama 2 jam.. jangan tambah air kalo nampak kering.. just kacau sikit-sikit je.. lepas dah sejuk, boleh blender dengan sedikit air.. simpan dalam bekas dan masukan dalam peti ais..

* kuantiti dan jenis kurma ikut suka sendiri.. yang penting, paras air dalam periuk nanti sama je dengan paras isi kurma tu.. ada yang tanya kenapa rebus sampai 2 jam? Owner asal resepi ni bgtau rebus 2 jam untuk bagi isi kurma betul-betul lembut dan bkh keluarkan jus kurma yang manis tu sendiri.. saya ikut resepi ni dan memang dah tak perlu tambah gula pun dalam susu atau jus kurma ni..

IKLAN

Bagi  yang takut vitamin hilang sebab rebus selama 2 jam, ech to their own way of doing things.. sebab kadang-kadang objektif kita x sama.. ada yg nak menu banyak vitamins but to me, yang penting anak-anak mau minum susu kurma dan tak harap dah susu yang beli kat kedai tu sebab rasa dah sama dengan susu kedai.. if less than 2 hours or tak rebus langsung, mungkin rasa tak sama dan anak-anak tak mau minum.

Sumber : Azrina Mohd 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club