Sering terjadi semakin berusia tahap kesihatan juga semakin menurun. Atas sebab itu juga, lutut akan terasa sakit untuk melangkah apatah lagi saat menaiki dan menuruni anak tangga. Memang perit dirasakan. Selain disebabkan faktor usia, kesakitan lutut turut boleh berlaku disebabkan masalah otot dan tisu, kecederaan, dan berat badan berlebihan.

Jadi bagaimana cara untuk kurangkan rasa sakit lutut tersebut?

Ya! Ada beberapa perkara bopleh dilakukan dan ini antaranya :

  1. Buat senaman kardio

Apabila anda berjalan ataupun berenang, ia mampu menguatkan lagi otot-otot bahagian lutut dan meningkatkan fleksibiliti. Pun begitu,  jangan dipaksa melakukan pada jarak yang jauh bagi menghindarkan tekanan pada bahagian lutut yang sakit.

2. Balut lutut

Balut lutut dengan bandage, ia akan dapat mengurangkan rasa sakit pada otot dan tisu sekitar lutut. Anda juga boleh dapatkan pembalut lutut jenis sarung di farmasi. Jenis ini adalah yang lebih mudah dipakai.

3. Tuam ais

Dikatakan juga dengan menuam ais pada sekitar lutut yang sakit dapat meredakan kesakitan yang dirasai.

Selain cara ini, kita juga boleh amalkan petua orang dulu-dulu dengan minum air rebusan daripada 3 ramuan istimewa ini. Nak tahu lanjut jom semak perkongsian daripada puan Akmal Hamid semoga memberi manfaat bersama.


RESEPI VIRAL LUTUT POWER

Dalam tak sedar rupanya ramai sangat antara kita yang ada masalah sakit lutut. Dah tak kira umur lagi dah. Jom kakmanis nak share RESEPI LUTUT POWER yang memang khas untuk sesiapa yang ada masalah lutut. Resepi ni memang berkesan tau sebab ni resepi orang lama yang memang popular. Sapa yang dah tau takpe. Yang lom tau, boleh cuba ok!

Bahan bahan :

IKLAN

2 biji epal hijau potong dadu
4-5 batang serai (kalau buncit guna 3 pun cukup)
1 batang Kayu Manis Ceylon patah-patahkan
5 gelas air

Cara-cara :

1. Rebus semua bahan sampai jadi 4 gelas air.
2. Minum ketika suam, 2 kali sehari.
3. Boleh minum tiap tiap hari atau 2-3 kali seminggu

Kenapa air ini power?
Epal, serai dan kayu manis memang anti inflammation. Tiga tiga bahan ni power dan terbukti berkesan untuk sakit sendi. Sebab itu ramai yang berkesan bila minum air ni. InsyaAllah.

IKLAN

Kulit epal hijau nak kena buang ke tidak?
Tak payah. Cuci bersih dan rebus sekali dengan kulit. Kulit Epal ada 5 kali ganda antioxidant.

Rugilah kalau buang. Betul tak?

Boleh tak ganti kan Kulit Manis Ceylon STICK dengan POWDER,
Eh, mesti lah boleh. Khasiat yang sama kan.

1 KMC STICK = 2sudu teh KMC POWDER

Pesakit yang ada masalah darah rendah tak boleh minum air ini. Nanti darah jadi terlalu rendah pula.

 

sumber : Akmal Hamid via MAHN