Raya semakin hampir, sudah tentu ada yang membeli bahan-bahan untuk memasak untuk hari lebaran.

Antara menunya adalah masakan rendang ayam. Masakan ini merupakan hidangan yang sedap dimakan bersama lemang dan ketupat. Sesuai dimakan pada pagi hari raya aidilfitri.

Rendang ini terdapat pelbagai versi cara masaknya. Namun perkongsian lelaki ini memang superb! Beliau berkongsi cara masakan rendang legend ini.

Ikuti resipinya.

Saya nak kongsikan resepi Rendang Ayam mudah dan ringkas. Khas untuk perantau tak dapat pulang ke kampung halaman yang bujang, baru kawin atau yang baru nak belajar buat rendang. 

Walaupun ringkas, memang sedap dan rasa keaslian rendang warisan zaman berzaman.
Bahan-bahan :


1 ekor ayam
2 cawan santan
2 sudu kerisik
2 asam keping
1 helai daun kunyit diracik halus
3 helai daun limau purut di hiris kasar
minyak untuk menumis
garam & gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar :

IKLAN


20 biji cili kering
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
9 ulas bawang putih
4 batang serai
3 inci kunyit hidup
3 inci halia
3 inci lengkuas

Cara-cara :

Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan santan dan ayam. Gaul rata.
Masukkan kerisik dan kacau rata. Masukkan garam gula.
Bila kuah dah pekat, masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
Gaul rata dan siap.

IKLAN

Enaknya  bila siap, makan dengan ketupat atau lemang.

Sumber: Zaky Mat Ali