Siapa sangka rupanya resdung ini boleh juga dialami oleh anak-anak kita yang masih kecil, sebelum ini tentu ada yang menganggap resdung hanya terjadi pada orang dewasa sahaja. Namun tanggapan ini tidak benar rupanya.

Ini sebagaimana perkongsian daripada Dr Ezairy M Sallih, Pakar Bedah Telinga, Hidung & Tekak menjelaskan lanjut tentgang resdung dikalangan kanak-kanak.

Jadi kita sebagai ibu ayah kenalah tahu terlebih dahulu tanda-tanda yang menunjukkan anak-anak kita ada mempunyai masalah tersebut atau tidak. Jadi bolehlah rawatan awal diberikan daripada terus menjadi serius.

Jadi nak tahu lanjut, jom baca perkongsian Dr Ezairy ini. Semoga bermanfaat.

Alahan Resdung Pada Kanak-kanak

Ada orang bertanya saya, macam mana nak tahu anak-anak kita ni ada masalah alahan resdung?

Ha, masalah ni wajib diketahui oleh kita sebagai ibu bapa. Sebab kalau tak tahu, makanya susah lah untuk kita merawat penyakit anak kita ni.

❗️ Kerap bersin-bersin pada waktu pagi, kadang tu hidung rasa tersumbat, boleh juga berlaku waktu cuaca sejuk atau malam

❗️ Mengadu gatal pada hidung, mata, muka dan telinga

❗️ Setiap kali ambil makanan seafood, terdedah kepada habuk, atau ambil sesetengah jenis makanan terus gatal-gatal dan datang gejala resdung. Tak semua akan ada alami alahan kepada punca allergen yang sama, setiap pesakit berbeza. Kenalpasti punca alahan anda

❗️Gatal dan tak selesa pada tekak, rasa macam ada lendir di belakang hidung dan tekak.
Semua gejala di atas perlu dikenalpasti. Mungkin tak semua simptom anak anda ada, tetapi jika ada salah satu gejala tersebut, bawalah berjumpa doktor. Mereka sebenarnya boleh dibantu.

Oh ya, rawatan resdung ni bukan sahaja tentang dos dan jenis ubat, tetapi juga meliputi cara panggunaan ubat, teknik, konsistensi, kerjasama pesakit, faktor persekitaran dan banyak lagi.

Sumber : Dr Ezairy M.Sallih Pakar Bedah Telinga, Hidung & Tekak

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : “Jual Murah Niatkan Atas Nama Arwah Anak Yang Kemalangan Di Kawasan Ini…” -Lelaki Ni Jual Roti Canai 50 Sen!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

IKLAN