Kepada penggemar kek cawan, boleh mencuba resepi mudah ini. Lebih menarik resepi ini tidak mengunakan telur sebagaimana kebiasaan membuat kek. Malah, kek ini sesuai untuk anak mengalami ekzema yang alah kepada telur. Ikuti resepi mudah dan cepat ini yang dikongsi oleh Puan Wan Farihan Sulaiman. Berikut cara membuatnya.
CUPCAKE MUDAH TANPA TELUR.
1 cwn tpg gandum
1/3 cwn milo
1/4 cwn serbuk koko
1/2 gula halus
1sk baking powder
1sk soda bikabonat
1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn air panas mendidih
Cara membuatnya:
Gaul semua sebati, masukkan dlm papercup. Bakar 160’c / 20minit.. Boleh kukus / bakar dlm oven / air fryer.
Masa penyediaan 5minit. Masak kuih 20minit.
Dah siap! Selamat mencuba!
Sumber: Wan Farihan Sulaiman via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Peniaga Ni Kongsi Resipi Sate Turun Temurun Keluarga, Sekali Pakej Kuah Kacang!
Dua tahun tak sambut raya dengan meriah, kali ni barulah rasa nikmatnya dengan berjumpa sanak saudara dan rakan-rakan. Bagi yang mahu adakan rumah terbuka, mesti pelbagai menu bermain di minda untuk dihidangkan pada tetamu. Betul tak?
Yang jenis suka masak sendiri tu, tak gemar untuk menempah boleh cuba buat satay sendiri, ikut cara yang diajar oleh Aisyah Mohd Nor ni katanya resipi turun temurun. Barulah puas hidang pada orang ramai nanti hasil air tangan sendiri! Jom cuba.
_________________________________________________________________________
Resepi satay kebetulan mmg sy meniaga satay resepi ni turun temurun dari arwah tok sampai mak sampai lah ke anak cucunya saja share untuk kawan2 manalah tahu nak berniaga ke nak buat untuk raya nanti ambil lah resepi ni sy halal kan dunia akhirat dh 2 3 org sy ajarkn untk berniaga semoga bermafaat ilmu ni insyallah…
RESIPI SATAY HOMEMADE
Bahan-bahannya:-
Isi dada@peha ayam 10kg
Gula 3kg
Garam 5 sudu jangan membukit ngam2 saja
Aji 2 sudu
Kunyit babas 125g
Bahan-bahan kisar:
Jintan manis biji 20 sudu
Jintan putih biji 10 sudu
Serbuk ketumbar babas 10 sudu
Serai 10 batang
Lengkuas 2 ibu jari
Halia 2 ibu jari
Bawang putih 1 labu
Bawang besar 2 biji
Bahan renjis semasa bakar:
2 sudu susu pekat manis@santan
Air perapan satay
Air masak sikit
Minyak masak
Cara-carannya:-
Potong dadu isi ayam, kulit ayam (celur sekejap)yang dipotong kecil. Masuk semua bahan termasuk bahan kisar dan gaul rata.
Perap selama 2-3 jam. Bila dah siap perap, cucuk pada lidi.
Satukan bahan renjis. Renjis pada satay ketika sedang dibakar. Bau akan jadi harum semerbak.
RESIPI KUAH KACANG
Bahan-bahannya:-
Kacang tanah 3kg
Minyak masak 1kg
Cili kering
Gula 1 kg
Garam
Air perapan satay 5 cawan
Bahan-bahan kisar:
Jintan manis biji 10 sudu
Jintan putih biji 5 sudu
Serbuk ketumbar babas 5 sudu
Serai 5 batang
Lengkuas 1 ibu jari
Halia 1 ibu jari
Bawang putih 1⁄2 labu
Bawang besar 1 biji
Cara-caranya:-
Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan kacang bila minyak dah panas, kacau sekejap jangan sampai hitam. Angkat dan ketepikan.
Kemudian goreng pula cili kering. Angkat dan sejukkan.
Bila kacang dan cili kering dah sejuk, tumbuk atau kisar (campur air) kedua-dua bahan ini. Ketepikan.
Tumis bahan-bahan kisar (serai/lengkuas/bawang putih/merah/halia/jintan manis/putih/ketumbar) dalam kuali dalam minyak sehingga pecah minyak.
Kemudian, masukkan kacang dan cili kering yang sudah dikisar tadi. Perasakan dengan gula dan garam. Boleh letak ajinamoto jika suka.
Selamat mencuba!
Kredit: Aisyah Mohd Nor
Resipi Kek Batik Indulgence Simple Tapi Lembut & Tak Keras. Wanita Ni Kongsi Rahsia Dapat Hasil Yang Cantik!
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Jom cuba Kek batik indulgence yang dikongsikan oleh Ariana Sofia Ahmad.
Bukan jer lembut dna tak keras, malah ada cara untuk dapatkan hasil yang cantik. Jom baca rahsianya.
Kek batik indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.
Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata😋
Bahan- bahan kek batik
450g biskut marie (patah2kan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila
==================
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
=================
Bahan-bahan lapisan coklat
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
- Mula-mula kena patahkan biskut marie. 1 keping patahkan jadi 4. Buat yang ni dulu sebab bila coklat dah masak boleh letak terus.
2. Dalam kuali panaskan butter. Guna api perlahan je supaya butter xhangit.
3. Bila butter dah cair masukkan terus susu pekat manis dan kacau sebati.
4. Bila dah sebati masukkan pula milo, serbuk koko dan esen vanila. Yang ni kena kacau laju supaya tak berketul. Api jangan kuat.
5. Dah sebati je, terus masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie tadi. Dan kacau sehingga sebati.
7. Pastikan semua tersalut
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper lebih tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah. Senang nak tolak nanti. Ratakan kek dalam loyang dan tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras masukkan dalam frezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese, buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin ni dicampur dalam air panas. Kacau bagi sebati dan ketepikan. Cari gelatin yang halal, ada jual di kedai bahan bakery.
10. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, esen vanila, whipping cream dan gula. Mix sehingga adunan menjadi licin dan tak berketul.
11. Lepas tu masukkan air gelatin tadi dan mix sehingga sebati
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau, gelatin fungsinya adalah untuk memejalkan cheese.
13. Tuang cheese ke dalam loyang biskut tadi. Tuang di tengah-tengah loyang supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais. Nak cepat, letak je dalam freezer supaya cheese jadi pejal.
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream dulu.
15. Lepas tu tuangkan ke dalam mangkuk yang dah letak milk compaund dan butter. Kacau sehingga coklat cair dan sebati
16. Cair macam ni
17. Lepas tu tuang coklat ditengah-tengah kek. Dan biarkan coklat rata ke tepi. Jangan sesekali guna sudu untuk ratakan. Kalau xrata, boleh sengetkan loyang supaya coklat bergerak ke tepi. Nak nampak coklat licin, buih-buih kecil atas permukaan tu cucuk dengan lidi. Buat ketika coklat masih cair. Sejukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6jam.
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper kat atas tu. Letak terus atas papan kek dan koyak baking paper bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Untuk potong kek, guna pisau panjang macam ni. Rendam pisau dalam air panas dalam 10 saat. Lap pisau dulu bagi kering, dan potong bahagian tepi yang tak cantik tu. Kalau makan sendiri tak potong pun xpe.
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja.
21. Yang ni dah siap potong bahagian tepi. Yang kotor-kotor boleh je lap guna tisu. Jangan tunggu kek dah sejuk@coklat dah cair baru potong, nanti bila coklat dah cair, potongan jadi tak cantik.
Jika masa potong nampak coklat dah nak cair, masukkan semula dalam peti ais. Dalam 20-30 minit akan keras semula. Sambunglah potong atau masa potong tu kena buat cepat-cepat.
24. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau pada kek sehingga rapat sampai ke bawah. Walaupun keras, jangan stop nanti biskut pecah. Lepas tu, tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat jadi comot.
25. Ok. Selamat mencuba😊
Paling Ringkas Tapi Sedap! Sambal Pucuk Ubi Goreng Petai Memang Ngam Buat Lauk Sekeluarga
Pengambilan sayur-sayuran dalam pemakanan seharian amatlah penting tidak kira direbus atau ditumis. Sayur pucuk ubi antara sayur yang mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh badan.
Sambal pucuk ubi goreng petai boleh dijadikan menu sayur yang paling sesuai dimakan oleh semua peringkat umur. Walaupun nampak ringkas, menu ini semestinya akan membuatkan anda makan bertambah.
Menurut resipi yang dikongsikan oleh @madam_musfirah lauk ringkas ini sangat sesuai dimakan bersama nasi yang dimasak sedikit lembik dan ketika panas. Jadi, jika anda penggemar pucuk ubi memang patut cuba resipi ini.
Sambal Pucuk Ubi Goreng Petai
Bahan-Bahan:
- Pucuk ubi (basuh, celur 10 minit, toskan air) 2 sudu makan ikan bilis 10 biji cili api
- 3 papan petai
- Setengah biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- Garam
- Minyak masak
Cara-Cara:
– Goreng ikan bilis sampai garing. Angkat dan ketepikan. Goreng pulak pucuk ubi sampai garing, angkat, ketepikan.
– Blend cili api, bawang besar dan bawang putih guna chopper.
– Tumis dalam minyak yang panas hingga tumisan kering dan garing, masukkan ikan bilis goreng, petai dan pucuk ubi.
– Perasakan dengan garam. Siap!
Sumber: @madam_musfirah
Nak goodies istimewa dari Simpan SSPN, jom daftar SINI