Lebihan nasi jangan dibuang. Boleh buat apam nasi yang gebu gebas dan lembut. Makan pula cicah dengan kelapa parut campur garam. Sedap ya ampun!

Sebenarnya cara membuat apam nasi ini senang saja. Jom tengok resepi yang dikongsikan oleh Zuhaidar Mohd Sofi. Kalau banyak dan tak habis dimakan jangan susah hati, boleh buat stok frozen, nak makan kukus je semula. Semudah ABC, jimat masa ibu-ibu.
Baru siap Buat stok frozen apam nasi…senang bila nk mkn je kukus blik..kalau ada yg nk resepi bagitau yer….

Resepi senang sukatan cawan
2 cwn nasi
2 1/2 cwn air
1 1/2 cwn gula
2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
1 paket kecil mauripan
#semua bahan masuk dalam blender jer.
#kemudian perap 1-2 jam.bhgikn 2 warna
#lepas tu masukkn dlm acuan lompang yg di sapu sedikit minyak..kalau tak sapu nt susah nk keluarkn apam
#kukus 10- 15 minit

.

IKLAN
IKLAN

Kalau nk frozen kn kuih ni,,terus je simpan dalam tupperware.kalau di susun bertindan..pastikn letak plastik setiap susunan bg tidak melekat kuih apam td..gambar last sy susun dlm tupperware utk stok frozen..