Bingka Susu Kastard ini cukup simple je resipinya tapi sedap. Pendek kata boleh jadi pembuka selera buat seisi keluarga. Apatah lagi jika dibuat dengan penuh kasih sayang, Bikin bertambah sedap rasanya.

Kalau anda nak cuba buat sendiri Bingka Susu Kastard ini,boleh tengok resipi perkongsian daripada Esya Lisya Ng

Assalamualaikum semua lama sy tak berkongsi resepi kat sini..semoga sahabat2 semua sihat2 hendaknya ya in shaa Allah☺️Resipi Bingka Susu Kastard

Guna sukatan Metrix

loyang saiz 7@8 inci

Bahan-Bahan A:

1) 1 Cawan tepung gandum

2) 1 Cawan Susu Cair

3) 3/4 Cawan Susu Pekat manis

4) 1 Sudu makan gula pasir

5) 2 Biji telur

Caranya:

Campurkan kesemua bahan-bahan  diatas dan kacau menggunakan whisk sehingga sebati kemudian ketepikan dahulu.

Bahan Kastard B:

1) 2 Cawan air

2) 6 Sudu makan Majerin

3) 6 Sudu makan tepung kastard

4) Sedikit Esen vanila

5) Secubit garam

Cara – Caranya:

1) Masukkan air kedalam periuk,kemudian masukkan majerin,tepung kastard,Esen Vanila dan garam..kemudian gaulkan kesemuanya sehingga tepung kastard sebati baru nyalakan api dapur perlahan.

2) Masak kesemua bahan diatas sehingga sedikit likat kemudian masukkan kesemua adunan A kedalam bahan B gaulkan bagi semua tercampur rata dan sedikit pekat dan matikan api dapur.

3) Sediakan loyang bersaiz 7 inci dan disapukan dengan sedikit majerin kemudian tuangkan kesemua bahan2 yg sudah tercampur rata kedalam loyang..

IKLAN

4) Taburkan sedikit bijan jika suka..kalau tak ada bijan pun tak menggapa.

5) Bakar pada suhu 180 selama 40 minit ataupun sehingga masak ataupun mengikut suhu oven masing2.Setelah bingka susu masak biarkan sehingga betul2 sejuk dan bolehlah dipotong memgikut citarasa masing2..kalau sy jenis tak sabar..setengah jam lepas bingka susu keluar dari oven sy masukkan kedalam peti ais bahagian sejuk beku selama setengah jam..cepat sikit sejuk cepat dapat makan😅Sekian Resepi daripada

Buat Orang Lapo

copy paste daripada

AmoyNiqabist🥰