Tengok biskut Mama Carey ni, memang buat rasa terliur. Biskut yang popular dulu yang mesti ada disetiap rumah. Tentu mengamit nostalgia kan. Nak buat biskut ni kena ikut resipi barulah sedap dan cantik.
Kepada ibu-ibu yang nak buat biskut ini, nah cuba resipi yang disediakan menerusi facebook, Mastura Shariff , siap ada tutorial memudahkan ibu-ibu.
IKUTI PERKONGSIAN INI
Belum lelap lagi layan calit-calit & conteng-conteng cara saya buat Biskut Ibu Perihatin (mama carry) mungkin ada yang buat cara lain bagi saya ini yang paling mudah & senang walau pun biskut nie menguji kesabaran untuk mendapatkan toppingnya yang sempurna
Resepi Mama Carry
Bahan-bahan
400g tepung gandum
100g gula halus
120g tepung jagung
300g butter/margerin
20g tepung susu
Gaul semua bhn² & uli menjadi doh
Topping
150g icing sugar brand KINGS
2biji putih telur
15g tepung jagung
IKUTI VIDEO
Posted by Mastura Shariff on Monday, 18 May 2020
Posted by Mastura Shariff on Monday, 18 May 2020
Selamat mencuba
Sumber: Mastura Shariff
Cara Buat Bingka Roti Guna Blender & Sukatan Cawan Je. Cukup Mudah & Ringkas. Kukus 25 Minit Dah Siap!
Bosan asyik buat puding roti je, tukar menu pula. Apa kata ibu-ibu cuba buat bingka roti yang sedappp ni..sesuai dimakan bila-bila masa dan senang jer buatnya. Ini resipi yang dokongsikan oleh puan Noriza Awang Hamat
cikza makan roti kukus je mlm ni.
.
.
Bingka roti kukus.
7 kpg roti Gardenia
3 bji telor
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
sedikit garam
3 cawan santan
semua bahan diblander je.
yg tepi roti tu potong kecil2 tabur diatas adunan tu..sapu loyang terlebih dahulu dgn sedikit Planta.. kukus 25 minit..siap️
.
.
Patutlah Viral! Share Lebih 8K, Begini Cara Mudah Buat Donat Paling Gebu Guna 4 Bahan Je
Sebut sahaja namanya, mula terbayang akan kelembutannya serta adunananya yang gebu pasti membuatkan anda tak cukup hanya sebiji sahaja.
Itulah penangan Donut. Namun, apabila ibu-ibu cuba buat sendiri dengan resepi yang dikongsi adakalanya tidak menjadi. Lama menguli tepung tapi hasilnya donut tidak selembut yang diingini.
Nah, admin kongsikan resipi air tangan dari puan Shima Chym. Moga bermanfaat!
Actually pernah share dulu. Tapi harini kita share lagi skali resepi donut tanpa perlu rehatkan doh.
Donut gebu gebas uli tangan😅
Bahan2 (untuk 2 cawan tepung)
Bahan A
* Yis – 2 sudu besar
* Susu pekat – 2 sudu besar
* Air suam – 3/4 cawan
* Garam – 1 sudu teh
Bahan A di atas ☝️campurkan dan biarkan campuran yis tu kembang.
Bahan B
* Marjerin – 2 sudu
* Tepung gandum – 2 cawan
Gaulkan bahan B di atas ☝️. Guna tangan je.
1. Campurkan bahan A & bahan B.
2. Uli guna tangan je sampai takde adunan melekat dekat tangan.
3. Bulat2 kan doh jadi lebih kecil. Saya genggam & keluarkan
dekat celah genggaman je. (boleh refer gambar).
4. Buat bulatan kecil dekat tengah2. Tarik2 guna jari je.
5. Dah siap boleh terus goreng. Tengah2 goreng nanti sure donut kembang.\
6. Boleh salut gula or coklat or anything yang korang suka.
Ok selamat mencuba.
Ikhlas dari
Mamy Chym Cuckoo
Popia Carbonara Nak Pastikan Inti Pekat & Mudah Gulung, Begini Rahsianya!
Menikmati popia goreng yang rangup memang enak, krup krap krup krap bunyinya bila dikunyah.
Jadi apa kata hari ini kita sediakan menu sarapan Popia Carbonara ini seperti resipi yang dikongsikan oleh Almie Amira.
Bahan-bahan Popia Carbonara
* 2 biji bawang Holland
* 8 cili api hijau
* 12 ulas bawang putih
* Sepeket sosej yang dihiris serong2
* Ayam cincang (saya pakai RAMLY @ SAUDI) 1 peket
* Kiub pati ayam (1 kiub)
* 2 tin sos carbonara prego (tin biru cair)
* 1 tin sos cheesy prego (tin kuning)
* Susu full cream 1/2 kotak kecik (100ml) -optional
* Sedikit butter untuk menumis
* Serbuk lada hitam (agak2)
* Mixed herbs (wajib) 2 sudu kecik
* Sedikit bancuhan tepung jagung (pekatkan inti)
* Kulit popia (jenama KG pakai yang 40 pcs punya) inti ni boleh dapat banyak popia. Ikot berapa banyak inti anda letak la, anggaran 2 – 3 peket kulit popia
* Garam (kena rasa dulu, sebab sos carbonara dalam tin dah masin)
* Sedikit tepung dan air (gam kulit popia)
Cara-cara:
1. Blend bawang, bawan putih, cili api (guna air agak-agak jangan banyak sangat)
2. Goreng sosej dengan sedikit minyak sehingga agak garing dan ketepikan (ini menambahkan tekstur dalam popia)
3. Masakkan ayam cincang dengan sedikit minyak dan ketepikan (proses ni cepatkan kita buat inti; air dan minyak lebihan proses ni nanti masukkan dalam inti)
4. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan blend.
5. Masukkan mixed herbs dan lada hitam sedikit
6. Bila bahan tumis dah agak kering dan bau wangi semerbak, masukkan isi ayam. Masukkan dgn semua air dan lebihan minyak jangan dibuang.
7. Masukkan kiub ayam. Gaul sebati.
8. Masukkan sos prego (semua). Gunakan sedikit air untuk goncang tin tadi. Sayang kalau dibiarkan lebihan dia. Kita kena berjimat. Gaulkan sehingga rata.
9. Masukkan susu full cream.
10. Setelah mendidih. Masukkan sosej yang digoreng tadi.
11. Masukkan sedikit air dan tepung jagung. Ini untuk pastikan inti kita agak pekat. Kalau tak nanti goreng dia meleleh keluar. (Agak-agak ye yang ni)
12. Sejukkan inti. Boleh masukkan dalam peti sekejap (inti akan pekat dan mudahkan proses nak menggulung)
13. Isi inti ke atas kulit popia (pakai yang 40pcs- besar sikit) . Boleh tambahkan shredded cheddar cheese sejemput / cheese slices (cheese slices 1 keping – dipotong 5) dan gulungkan seperti biasa
14. letakkan bancuhan air dan tepung gandum dihujungnya sebagai gam supaya inti tak meleleh semasa digoreng. (INI TIPS!!!)
15. Setelah selesai boleh masukkan sekejap dalam peti dan sedia untuk digoreng.
TIPS:
-Gunakan juga sos cheesy PREGO (tin kuning) wajib cuba sebab inti jadi lagi sedap
-Kulit popia guna jenama KG
-Pakai yang 40pcs sebab besar dan gulungan akan jadi kemas, inti takkan meleleh
-Guna gam (air dan tepung gandum) untuk tutup gulungan
-Goreng dalam minyak yang memang panas, tapi api nye slow ye.
-Inti kalau buat banyak @ terlebih boleh simpan dlm freezer. Tahan lama takde masalah. Nnt tinggal beli kulit popia dan gulung aje. Senang dan mudah.
- Jadi jom daftarkan anak-anak anda ke program ini. Hubungi admin Nor (018-7717491) & Kim (019-3524493) atau KLIK DI SINI UNTUK DAFTAR
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club