Ini antara kegemaran anak-anak juga kan. Biasanya kalau nak makan lbeli sahaja mudah dan cepat. Tetapi kalau ibu -ibu teringin nak buat sendiri lagi bagus.

Jom cuba resipi yang dikongsikan puan Afina Esa lengkap dengan tip dan teknik bagi memudahkan bagi anda yang pertama kali belajar buat.

Genaplah 1 tahun 4 bulan niaga creampuff aiskrim.. Nak share resepi sepak terajang buat creampuff n creamhorn dari Sept 2018 hinggalah ke penghujung tahun 2019 ni.. Yg sakit yang perit simpan kemas2 buat kenangan.
.
Dari creampuff inti kastad biasa hingga creampuff inti aiskrim. Dari CREAMHORN HANGIT RENTUNG sampai jadi CREAMHORN RANGUP CRISPY.. Alhamdulillah, customer repeat selalu…
.
Harini share resepi utk CREAMPUFF AISKRIM dlu yer.. next time share CREAMHORN pulak. Chorn payah n rumit nk buat. Seharian dr pagi sampai petang mengadap dia jer kalau order beratus2. Hihi.. Chorn tak dinafikan memang kegemaran ramai.

Dah lama stop jual CREAMHORN sbb xmampu nak hadap. Hehehe..

 

××××××××××××××××
KULIT CREAMPUFF
××××××××××××××××

300gm air
100 gm majerin
150 gm tepung gandum
5 bj telur C
.
1. Didihkan air dan majerin. Dah gelegak.. perlahankan api.. masuk tepung kacau hingga jadi bentuk bebola dan xmelekat pd periuk/kuali.

2. Tutup api biarkan sejuk dalam setengah jam. Masuk telur dan putar guna mixer sampai berkilat. Adunan xterlalu cair xterlalu kental.

3. Paipkan atas dulang yg telah digriskan. Bakar suhu 200-230 ikut cekadak oven masing2 selama 25 minit atau buih2 pd creampuff tak lagi kelihatan. ( TEKNIK NI PENTING SUPAYA CREAMPUFF TAK KEMPIS SETELAH DIKELUARKAN DARI OVEN)


.
×××××××××××
INTI AISKRIM
×××××××××××
*sy panggil aiskrim sebab rasa mcm aiskrim inti tu..

400 gm susu full krim
100 gm gula
50 gm tepung kastad
2 bj telur C
300 gm non dairy whipping krim – putar hingga sederhana kental/medium peak

1. Didihkan SUSU atas api sederhana kuat. Dalam bekas lain, satukan TEPUNG dan GULA. Gaul rata guna whisk. Masukkan TELUR. Gaul sebati.

IKLAN

2. Ambil 5 senduk susu yg sedang didihkan atas api, masukkan kedalam adunan telur dan tepung. Gaul rata.

3. Setelah susu mendidih kecil dan keluarkan wap, masukkan adunan telur,tepung dan susu tadi. Sentiasa kacau hingga jadi kental dan berkilat. PART NI PALING TRICKY. Xboleh tinggal kena kacau sentiasa utk elak kastad jadi hangus dan berketul2. Dah siap tutup api.

4. Terus ambil plastik wrap dan letakkanu atas permukaan kastad. Biarkan sejuk pada suhu bilik kemudian masuk peti sejuk biasa. BUKAN SEJUK BEKU. Sejukkan semalaman.

5. Pagi esoknya dah boleh keluarkan dari peti. Pukul guna mixer utk haluskan kastad. Kemudian campurkan bersama whipping krim yg telah dipukul SEDERHANA KENTAL.

6. Mix kan kastad dan non dairy whipping krim hingga BETUL2 KENTAL (STIFF PEAK) dan masukkan ke dalam piping bag. Simpan dalam peti 2,3 jam dan siap utk digunakan. Isikan kedalam kulit creampuff dan taburkan dusting sugar. Siap!!

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!