Ini antara menu yang digemari sekeluarga. Tak kisah apa jua jenis ikan yang digunakan, tetapi rasanya yang lengkap ada masam, manis dan pedas buat sekeluarga berselera makan.

Hari ini admin kongsikan resipi Bawal 3 Rasa air tangan dari SuiSan Aliezsha

Menu hari ni “Bawal 3 Rasa” sy share resepi utk korg mencuba,nk mkn kedai mahal..kita biase² masak jela sendiri kos ikan bru rm15 jer sekor..part nenas tu seeloknya guna nenas fresh ye,aroma dia yg bt masakkn 3 rasa korg brtambah sedap..

Resepi..
1. Ikan Bawal, (tak kisah ikan pape pon boleh) cuci gaul garam goreng sampai garing..dah masak ketepikan dalam bekas hidangan.

Untuk kuah:
1. Cili kering dikisar (sikit je dlm 2 sudu besar camtu)  Belian online  DI SINI
2.Sos cili Belian online DI SINI
Sos Tomato Belian online DI SINI
Sos Tiram Belian online  DI SINI
Sos Ikan Belian Online  DI SINI
Jus Limau Belian online  DI SINI
*Semua tiada sukatan, agak-agak je
3.Bawang putih ketuk² Belian Online DI SINI
4. Bawang besar@holand (potong dadu) Belian online  DI SINI
5.Nenas & tomato (di potong²)
6. Cili api (dipotong²) Belian online DI SINI
7. Serai (dihiris)
8.Daun ketumbar (hiasan)

Cara masak:

IKLAN
  • Panaskan minyak,pastikan minyak tak terlalu banyak.
  • Masukkan bawang putih,cili kering & segala sos diatas.
  • Masukkan sedikit air, kemudian masukkan jus limau,pastikan gula garam.
  • Tambahkan sedikit serbuk perasa, last masukkan bawang besar,nenas,cili api & serai.

  • Kacau dalam beberape minit tutup api.
  • Kemudian masukkan kuah ke dalam ikan yang disediakan..hias dengan daun ketumbar.
  • Siap

IKLAN

selamat mencuba.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club