Nak menyediakan kek tidaklah sukar seperti yang disangka. Mungkin bagi yang pertama kali buat tidak menjadi, tetapi jika berusaha 2-3 kali pasti lama-lama berjaya.

Bagi anda yang menggemari Japanese Cheese Cake atau Kek Keju Jepun, apa kata cuba resipi yang dikongsikan oleh puan AiLa‎ yang berkongsi air tangannya menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN).

Menurutnya, ini bukanlah resipi asalnya, sebaliknya selepas mencuba beberapa kali akhirnya dia berjaya.


kek keju jepun gerenti jadi….(insya Allah)

ni resepi bukan saya pemilik asal tapi saya dah cuba buat 3 4 resepi cuma yg ni elok sungguh kejadian..korang yang x pandai buat mesti jadi asalkan ada mixer dan oven..

bahan2 A
♥️8 keping keju slice.resepi asal 7 keping..saya guna cheesedale..atau boleh ganti 250g tatura cuma keju slice lagi sedap. carilah yang elok sikit..korang jugak yang nak makan kan
♥️75g butter..lebih kurang 3 sudu
♥️200ml susu segar..1 kotak susu

yang ni guna kaedah double boiler utk panaskan susu..koyak2 cheese tadi masuk sekali..kacau2 sampai sebati pastu masuk butter sampai cair….

bahan B
♥️4 biji telur gred A asingkan terus putih dan kuningnya
♥️½ sudu teh cream ot tartar
♥️75g gula kastor..utk yang x ada penimbang saya dah sukatkan siap2..dia ½ cawan lebih sikit minum petang yg ada piring macam dalam gambar tu…ye,separuh..x paham tanya je..
♥️tepung naik sendiri 75g..lebih kurang 5 sudu makan..contoh dalam gambar.
♥️esen vanilla

IKLAN

yg ni tadi putih telur tu pukul sampai kembang letak cream of tartar dan gula kastor sampai kembang telungkupkan x jatuh…yg kuning tu pun pukul jugak tapi bekas asing2 lah..letak esen vanilla sikit.
siap yg ni tadi masukkan bahan A dalam kuning telur tu..tapis tau…pastu kacau guna senduk je..jgn guna mixer pulak…..bila dah sebati elok masukkan tepung..pastu baru letak putih telur tadi sikit2…kacau guna senduk je manja2..jgn kasar2 tau….senang je kan….

ok nak masuk dalam loyang ni saiz 8″ just nice lah..letak kertas minyak kat bawah..tepi tu letak pun ok..saya x letak pun..jgn oles minyak kat tepi tu..kek dah masak nanti dia kecut sendiri..

IKLAN

guna kaedah water bath..suhu ikut oven masing2.. saya letak 160 tadi..masa saya lebih kurang sejam gak..

toping di just cream cheese,sesudu lemon,susu pekat je pukul sebati….kek ni ada orang nak beli gini rm30…sedihhhh…