Siapa yang suka makan kek tentu, tentu akan cuba pelbagai perisa kek. Jika nak cuba resipi Japanese Cheesecake Malam dan Siang, boleh cuba resipi oleh Fuad Ismail Iskandar ni. Memang superb!

JAPANESE CHEESECAKE MALAM (chocolate)
atau JAPANESE CHEESECAKE SIANG (original)

 

AWAK suka JAPANESE CHEESECAKE MALAM (chocolate)
atau
JAPANESE CHEESECAKE SIANG (original)

sini sy share kn lg resepi japanese cheesecake sy yg sy hari2 buat

#shafwadcheesecakejb

siapa nk buat makan2 atau buat niaga sy sertakan resepi kat bawah ????????
ikut step betul2 insyaallah menjadi….
semoga bermanfaat ????

(Shafwad Japanese Cheesecake johor bahru)

Bahan A:

IKLAN

60 g tepung kek/tepung superfine
20 g tepung jagung
250 g cream cheese
100 ml susu segar
50 g unsalted butter
6 biji kuning telur
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar jus lemon

Bahan B:
140 g gula
6 biji putih telur gred A
1/4 sudu kecil cream of tartar

Cara membuat:

Bahan A
1. Asing kan ye telur kuning dengan putih. Yang putih tu jangan ada secoet pon kuning telur tau.
2. Cair kan cream cheese, butter dan fresh milk dengan kaedah double boiler. (Macam cairkan coklat masak tu.. hehe). Dah cair, biarkan tepi kat dulu.
3. Ambil bekas lain pukul kuning telur. Pastu masukkan adunan cream cheese yang kita cair kan tadi
4. Ayak tepung kek dan tepung jagung yang dah sukat tadi. Dan masuk kan dalam bekas yang kuning telur tadi. Pastu kacau.
5. Masukkan 1/4 sudu kecik garam. Masukkan 1 sudu besar jus lemon. Tambah 1/2 sudu kecik vanilla essence. Kacau sampai sebati. Pastu.. tolak tepi kejap.

IKLAN

Bahan B
1. Buat meringue plak. Guna bekas lain ye. Saya guna stand mixer punya bekas. Pukul putih telur sampai berbuih-buih (foamy).
2. Bile putih telur dah buih, masukkan cream of tartar.
3. Masukkan gula then kasi pusing sampai jadi meringue ( kasi bertanduk yee). Jangan sampai overbeat lak. Agak2 kalao terbalikkan bekas tu, meringue tu tak jatuh.. kira ok la tu.

Lepas tu.. campur kan meringue tu dalam bekas bahan A. Kaup sket2.. then kaup-kaup balik. Kaup satu arah je ye. Bukan macam kacau dodol. ?

Pastu masukkan dalam bekas adunan (8 inci).

Panaskn oven pada suhu 170 degree dalam 20min. Then turunkan suhu ke 160 degree. Sebelum tu letakkan air panas dalam loyang.. then letak loyang kek atas tu. (Kaedah water bath). Bakar selama sejam atau sejam 10min.
Kasi nampak golden sket.

Selamat mencubeee ? — in Kulai.