Orang selalu cakap bila dah dapat anak nanti ibu tak boleh tidur nyenyak lagi terutama waktu malam.

Biasanya sebelum mempunyai anak, ramai yang macam tak percaya kata-kata tersebut. Tetapi bila sudah melalui pengalaman tersebut barulah ramai mengakui tak cukup tidur itu adalah realiti.

Rupa-rupanya selebriti terkenal tanahair, Neelofa juga mempunyai tanggapan yang sama. Ummi Muhammad Bilal ini mengakui hal tersebut semasa temubual dalam program Nona terbitan TV3 baru-baru ini.

Foto: IG Neelofa

“Tak Cukup Tidur Tu Sangat Betul Ye”

Video perkongsian Neelofa tentang pengalaman selepas bergelar ibu dikongsi oleh peminatnya di akaun TikTok @seorangnur

Ya Allah itu sangat betul ye. I ingat dulu I cakap, propa je orang cakap tidur tak cukup. Pandai-pandailah kena train anak tu.Tapi tidak.

Masalahnya anak ni bukan macam robot yang kita boleh set. Sebab dia macam kena go with flow juga pembesaran anak.

@seorangnur Hahaha 😂 Tapi itu lahh nikmat jadi ibu bapa ❤️ #neelofa #harisismail #neelofaharis #bilal #fyp #foryou #fypage #xyzbca ♬ suara asli – gabut woi

Anak ada fasa-fasa berbeza pembesaran. Masa 1st two month memang tidur bertukar. Lepas tu baru boleh tidur malam dan siang kurang tidur.

Fahami Perkembangan Bayi

Neelofa yang dilihat gemar membaca buku perkembangan bayi ini turut berkongsi ilmu tentang perubahan tumbesaran si comel.

Menurutnya, bayi akan mudah meragam apabila mereka melalui perubahan bulan atau hendak tumbuh gigi.

Foto: IG neelofa

Jadi, sebagai ibu sememangnya semua itu di luar kawalan dan perlu bersedia untuk melaluinya dengan sabar.

IKLAN

Kalau dia nak tumbuh gigi akan cranky at night. Kalau nak bertukar bulan pun cranky. Kita tak boleh nak control benda tu. Kita kena hadap dengan sabar & tabah sebenarnya.

Ramai pengikut Neelofa meninggalkan komen yang mengakui dan bersetuju dengan kenyataan tersebut.

IKLAN

Kebanyakannya sudah melalui pengalaman yang sama memberitahu itu antara sebab kenapa orang tua-tua pesan masa mengandung tidurlah sepuas-puasnya kerana bila dah dapat anak, ibu kena ucapkan selamat tinggal pada tidur nyenyak.

Nak dapatkan info & ilmu persediaan bergelar ibu? Jom join webinar kehamilan PERCUMA terbesar untuk bakal papa & mama. Daftar nama anda di sini WEBINAR AKU TAK SERIK BERSALIN 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Keluarga Gader https://t.me/keluargagaderclub sekarang!