Dengan cheese yang melimpah ruah, tengok gambar pun dah rasa terliur kan. Bagi anda yang suka sangat makan Kek Keju Leleh, biasanya beli. Kalau teringin nak belajar buat sendiri, boleh cuba resipi daripada Ariana Sofia Ahmad.

Hasilnya cukup lembut, gebu dan terlajak sedap. Anak-anak pasti suka ni.

Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!


Hari ni ariana nak share resepi untuk pengemar cheese.

Resepi Kek Pandan Cheese Melimpah Ruah!!

Hihi, nama taknak kalah. Cara buat boleh tengok kat gambar. Full video cara masak ada kat wall ariana😊

Bahan-bahan

5 biji telur (Gred B)

3/4 cawan gula halus

1 sudu besar ovallete

2 cawan tepung gandum

1sk baking powder

1sk soda bikarbonat

IKLAN

1sk cream of tartar

1sk perisa pandan coconut

2sk pewarna hijau epal

5 sudu besar minyak masak

Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Bahan-bahan utama kena ada

==========================

300g cream cheese

1 1/2 cawan whipping cream

1/2 cawan susu pekat

IKLAN

1/2 cawan susu segar

Cheddar cheese (diparut)

Cara membuat:

Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Masukkan telur, gula, perisa pandan, pewarna hijau dan ovallete

Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!

Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!

Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Mix sehingga sebati dan gebu. Tapi masih cair.
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Masukkan minyak masak dan kacau laju dengan spatula
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Masukkan adunan 1/2 bekas sahaja
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Kukus 20 minit @ sehingga masak. Tutup bekas kek supaya air kukusan tak jatuh atas kek.
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Pastikan kukus naik gebu macam ni. Nak tahu masak ke tak goyangkan bekas. Kalau tak cair maksudnya dah masak.
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Terbalik terus daripada bekas dalam 10 minit
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Potong di tengah-tengah kek dan ketepikan. Buat cheese pulak. Nak cepat sementara tunggu kek masak dah boleh buat cheese
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Masukkan cheese, susu pekat dan whipping cream
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Masukkan cheese dalam paipping beg. Taknak masukkan pun xpe. Simpan 1/4 dari adunan untuk buat lapisan cheese paling atas (cair).
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Letak cheese atas kek yang lapisan bawah.
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Letak pulak cheese bahagian atas kek. Jangan kedekut sangat cheese.
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Parut cheddar cheese atas kek. Sampai melimpah ruah cheese tu
Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!
Bahagian dalam. Gebu yang amattt

Resipi Kek Pandan Cheese Leleh Melimpah Ruah. Mudah Jer Versi Kukus & Sukatan Cawan Ni. Lembut, gebu & Sedap!

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!