Rasa masam manis buah peach nayata cukup memikat selera terutama sekali anak-anak. Sesuai dijadikan hidangan minum petang dan dimakan waktu cuaca panas. Resipi ini dikongsikan oleh Tg Khuzanika menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Penyejuk tekak puding buah peach?… ada yang tergoda kee???…

IKLAN

Puding buah peach..

Bahan-bahan

1 paket agar2 tali (37.5 gm)

6 cwn air ( termasuk air buah peach)

IKLAN

1 tin susu cair

1 cawan gula ( ikut suka)

1 tin buah peach

1/4 cawan sunquick ( perisa campuran mangga)

1 sdb tpg jagung ( bancuh dgn sdikit air)

1 pnutup esen vanila

sdikit garam

sdikit pewarna kuning

buah ceri utk hiasan (suka hati)

Cara membuat:

  • Basuh agar-agar, masak bersama air hingga hancur. Kemudian masukkan gula.
  • Kemudian masukkn air buah peach, sunquick lalu kacau sebati.
  • Masukkan pewarna kuning, susu cair, garam dan esen vanila lalu kacau.
  • Masukkan tepung jagung yang dibancuh tadi. Kacau guna api sederhana.
  • Dah nampak cantik padam kan api.
  • Susun buah peach dalam loyang… tuang adunan agar-agar tadi ikut kreativiti masing-masing.