Resipi Roti Canai Gebu Persis Kedai Mamak, Gebu & Lembut. Wanita Ni Kongsikan Cara Mudah Tebar Guna Dulang Je!

Share

Roti canai antara menu kegemaran rakyat Malaysia terutama untuk sarapan pagi. Bukan sahaja popular dikalangan orang Malaysia, bahkan pelancong yang berkunjung ke negara ini tidak ketinggalan mencari menu popular ini.

Kalau sebelum ini, ramai yang memilh bersarapan di kedai mamak sambil pekena roti canai. tetapi selepas wabak pandemik, situasi sudah berubah.

Bagi yang teringin nak makan roti canai persis kedai mamak, boleh cuba buat sendiri dengan resipi mudah ini.

Resepi Roti Canai Gebu Persis Kedai Mamak

Bahan-bahan
1 sudu besar gula*
1 sudu besar susu pekat*
1 sudu besar planta* (cairkan dalam kuali)
1 sudu kecil KFC garam*
1 cawan air sejuk dari peti*
4 cawan gandum

Cara penyediaan:
1. Sebatikan semua bahan bertanda untuk bagi gula larut.


2. Kemudian, masukkan gandum sedikit-sedikit sambil uli.
3. Uli sehingga doh jadi licin. Kemudian bulatkan mengikut saiz yang dimahukan. Agak-agak sahaja.


Tips: Pemilik resipi buat dapat 10 biji. Mahu lebih besar, boleh buat 8 biji sahaja.


4. Kemudian, sapu minyak. Sebenarnya minyak tersebut sedikit sahaja, tapi apabila sudah tengelam roti tersebut nampak macam banyak.

5. Dalam 3-4 jam sudah boleh goreng. Semasa tebar dengan goreng minyak sudah tidak perlu guna banyak sangat.

Sumber: Rohani Ibrahim

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!

 

 

IKLAN