Indahnya kehidupan ini bahawa setiap kesukaran hidup itu penghujungnya ada manisnya! Siapa sangka seorang lelaki tua merupakan penduduk miskin menerima kurniaan rezeki yang tidak disangka apabila dapat menjejakkan kaki ke Makkah.
Kisah benar seorang warga negara Ghana yang daif kehidupannya, sekelip mata dapat menunaikan ibadah Haji dengan kebaikkan dalam dirinya.
Kejadian sebuah pesawat kecil, Drone milik sebuah saluran televisyen di Turki yang jatuh berdekatan rumahnya tidak menjadikan tamak untuk mengambil baranga bukan miliknya.
Dengan ikhlas hati mengaku menjumpai dan menyerahkan pesawat Drone berkenaan kepada pihak yang bertanggungjawab telah melahirkan rasa kagum di kalangan mereka dengan sikap amanah lelaki itu.
Ketika menyerahkan pesawat Drone yang amat bernilai itu, secara berseloroh lelaki berkenaan meluahkan niatnya untuk menunaikan ibadah Haji ke Mekkah.
Dengan kebaikkan yang ditonjolkan , pihak pemerintah Turki telah menaja lelaki berkenaan ke Makkah.
Nyata, rezeki itu rahsia Allah. Siapa kita untuk tidak menidakkannya. Sentiasa melakukan amalan untuk yang menjemput rezeki yang melimpah ruah dan tidak disangka. Moga kisah ini menjadi inspirasi kita untuk terus melakukan amalan yang baik sepanjang kehidupan ini.
Rezeki datang tanpa di sangka
Bila Allah Azzawajalla Berkehendak
Bapak (Dalam photo dibawah ini) adalah penduduk miskin yg hanya berharap kepada Allah swt, hidup di negara Ghana yg terkenal akan kemiskinannya. Jatuh sebuah pesawat Drone didekat rumahnya, milik Chanel sebuah televisi Berita Turki.
Rezeki Yang Tak Di Sangka, Sikap Amanah Serahkan Pesawat Drone,  Pemerintah Turki Taja Lelaki Ini Tunaikan Haji.
Datanglah team rombongan televisi tersebut memastikan keberadaan Drone yang ada ditangan bapak ini. Kemudian bapak tersebut menyerahkan pesawat Drone kepada mereka tanpa merasa itu kepunyaannya, apalagi memilikinya.
Dan sambil tersenyum sang bapak berkata “Apakah kalian punya pesawat yg ukurannya lebih besar dari ini yg bisa membawaku ke Makkah untuk Haji???
Berkata sambil tertawa dan menyerahkan pesawat drone itu kepada mereka. Para wartawan mengabadikan moment ini dan ditayangkan dalam acara televisi, akhirnya sampailah berita kepada pemerintah Turki.
Rezeki Yang Tak Di Sangka, Sikap Amanah Serahkan Pesawat Drone,  Pemerintah Turki Taja Lelaki Ini Tunaikan Haji.
Subhanallah, Pemerintah Turki terkesan dan membiayai semua biaya Haji untuk sang bapak. Alhamdulillah sekarang beliau sudah sampai di Jeddah.
Apabila Allah menginginkan kebaikan untukmu, Allah bentangkan bagimu dunia ini dengan mudah, Krn semua itu adalah tentara Allah yg bisa merealisasikan apa yang kamu inginkan & Allah takdirkan bagimu.
16 3 2019
Sumber: Adam Firash

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga akan mengadakan program e-keluargagader : Jom Masak Menu Iftar Kegemaran Keluarga secara virtual pada 2 April ini jam 2.30 petang- 4.30 petang. Jom daftar ramai-ramai, kita belajar buat 2 menu berbuka yang istimewa daripada chef terkenal, Chef Amer. Hanya RM 20, dan anda layak menerima satu tiket Farm In The City secara PERCUMA dan banyak lagi hadiah menarik ditawarkan untuk peserta. Jadi usah tunggu lagi, jika anda berminat, daftar di link ini https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/ Anda juga boleh whatsapp admin di 016-9647520 untuk info lanjut.

Rezeki Yang Tak Di Sangka, Sikap Amanah Serahkan Pesawat Drone,  Pemerintah Turki Taja Lelaki Ini Tunaikan Haji.

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

IKLAN

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

IKLAN

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

IKLAN

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

Rezeki Yang Tak Di Sangka, Sikap Amanah Serahkan Pesawat Drone,  Pemerintah Turki Taja Lelaki Ini Tunaikan Haji.