Rider Grab Usung Anak Berpanas & Berhujan Demi Cari Rezeki, Buat Ramai Yang Sebak! 

Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya, begitulah perumpamaan yang dapat digambarkan mengenai kesusahan yang dilalui oleh seorang ayah ini apabila terpaksa membawa bersama anak kecil setiap kali keluar bekerja.

Memandangkan desakan hidup yang terpaksa ditanggung dengan pelbagai kos yang semakin tinggi, dia dan isteri  harus bekerja kedua-duanya untuk menampung makan minum keluarga tercinta.

Lantaran itu kisahnya yang menggendong anak dalam cuaca panas tular setelah dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok yang dikenali sebagai @abamskhai telah menarik perhatian netizen.

Rider Grab Usung Anak Berpanas & Berhujan Demi Cari Rezeki, Buat Ramai Sebak! 

Menurut Khairul Fazki, 42, dia yang sedang dalam perjalanan terlihat seorang penunggang motosikal sedang menggendong anaknya yang baru berusia setahun keluar untuk mencari rezeki.

Prihatin dengan nasib rider tersebut, dia menghampiri lelaki tersebut sebelum bertanyakan keadaan yang dialaminya kerana terpaksa membawa anak kecil dalam keadaan cuaca yang panas terik.

“Masa tu saya naik motor. Daripada jauh nampak dia dan ada kaki kecil yang terjuntai. Jadi saya potong motor dia untuk lihat lebih dekat.

“Saya dapati penunggang itu adalah seorang lelaki, sebelah tangan pegang handle motor, sebelah tangan lagi menutup kepala seorang bayi daripada terkena panas matahari.

IKLAN

“Waktu tu dalam pukul 1.30 tengah hari. Saya panggil ketepi untuk temuramah sekejap. Jadi saya pun turut buat video, saya kongsi ke TikTok untuk tunjuk kehebatan seorang bapa.

“Saya cuma nak sampaikan mesej bahawa tak semua orang boleh buat macam dia. Saya kongsikan video itu sebagai motivasi,” katanya.

Rider Grab Usung Anak Berpanas & Berhujan Demi Cari Rezeki, Buat Ramai Sebak! 

Dalam pada itu, rider tersebut memaklumkan dia mempunyai tiga orang cahaya mata dan menetap di Jinjang, Kuala Lumpur. Dimaklumkan juga sudah sebulan dia bekerja sebagai rider dengan membawa anak kecil selepas isterinya mula bekerja.

“Wife keluar pukul sembilan, lepas tu saya start kerja. Kadang-kadang sampai petang, kalau tak hujan lambat sikit la,” jelas Amirul dengan tenang.

Tambahnya lagi, anaknya akan diberi nasi ketika bekerja dan hanya meminum susu apabila pulang ke rumah.

“Kalau kat rumah je minum susu. Wife baru kerja. Kalau tak, dia tak kerja. Dekat sebulan (bawa bayi kerja). Anak ada tiga orang, seorang mak jaga, yang satu lagi sekolah,” tambahnya.

IKLAN

Meninjau di ruangan komen dan mengambil salah yang menarik perhatian, @azueizz berkata, “bukan suka-suka dia nak bawa anak. Kemungkinan dia takda duit untuk upah pengasuh sebab bayaran pengasuh pun mahal. Semoga murah rezeki beliau,”tulisnya.

Rata-rata waranet berasa simpati dan mendoakan agar dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki keluarga tersebut.

@abamskhaiJom doakan Amirul dapat memikul tanggung jawab dengan penuh dedikasi♬ A warm piano instrumental ballad(808701) – NOPPO MUSIC

Sumber : TikTok @abamskhai

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Rider Grab Usung Anak Berpanas & Berhujan Demi Cari Rezeki, Buat Ramai Sebak! 

 

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di SINI

Rider Grab Usung Anak Berpanas & Berhujan Demi Cari Rezeki, Buat Ramai Sebak!