Roti canai adalah antara menu popular sarapan pagi rakyat Malaysia. Rasanya tak lengkap jika dalam seminggu tu tak merasa roti canai.
Anak-anak pula memang suka jika roti canai di makan panas. Mudah untuk anak-anak sarapan pagi sebelum ke sekolah.
Selain beli dikedai, boleh cuba buat sendiri roti canai di rumah.
Jom cuba resipi ni.
Ads
Roti canai homemade. Buat sendiri je lepas tu boleh makan bila-bila.
BAHAN-BAHAN
Ads
1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ros)
1biji telur
2 sudu majerin
1sudu kecil garam(larutkan dalam air)
1/2 cawan air sejuk peti ais
2 sudu susu pekat
CARA PENYEDIAAN
Ads
*tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti
*masukan air garam+telur
*masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tgn
*bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih)
*canaikan jd mcm dlm gambar
*sedia utk di goreng
Sumber: Makan Viral Johor
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Ada Lebihan Nasi Sejuk, Buatkan Tosei Homemade Ni. Sedap Tak Terkata!
Biasanya kalau ada lebihan nasi sejuk dalam periuk, selain kita panaskan semula untuk elak nasi menjadi basi, tidak dinafikan terlintas juga difikiran kita ini untuk sediakan menu nasi goreng atau enak juga dibuat kuih apam.
Pun begitu, tahukah anda lebihan nasi sejuk itu juga sebenarnya enak juga jika dibuat tosei!
Mungkin ada antara kita yang belum pernah mencuba untuk menyediakannya. Jadi apa kata hari ini kita ubah selera dalam menyediakan menu sarapan dengan menyediakan tosei dari air tangan sendiri dengan berpandukan resipi yang dikongsikan oleh Puan Fatimah Saari.
Berbekalkan menu yang sering mendapat pujian daripada anak-anak setiap kali menyediakan hidangan ayam goreng untuk mereka, siapa sangka menjadi titik tolak untuk seorang ibu ini memulakan perniagaannya secara serius.
“Dulu setiap kali masak ayam goreng tepung kat rumah.. Anak-anak mesti cakap “sedaplah mama..boleh jual..”. Dulu saya gelak je kalau anak cakap macamtu.. tapi dari situ saya dapat idea dan keyakinan..
“Alhamdulillah sekarang memang saya dah jadi peniaga ayam goreng pun. Doakan saya murah rezeki untuk buka restoran pulak.. Aamin” ujar Murni Rahmat sambil turut berkongsi resipi ayam goreng seringgit yang dijualnya.
Resepi ayam goreng seringgit
Bahan-bahan:
Ayam sekor potong 22-24
Bawang putih 5 ulas
Bawang besar saiz kecik (1)
Halia 1 inci
Lada hitam 1 sudu kecil
Lada putih 1 sudu kecil
Serbuk kari 1 sudu besar
Garam dan serbuk perasa adabi
Cara-caranya :
Kisar semua bahan sampai halus.
Perap pada ayam.
Resepi tepung salut;
1 cawan tepung bestari pedas
2 cawan tepung gandum (saya pakai jenama Ros sebab ayam akan lebih garing dan rangup)
1 sudu tepung ubi/beras
Cara-caranya;
1.Perapkan ayam dengan bahan blender dan tambah sedikit tepung kering dalam 3 sudu. Perapkan. Sediakan 1 bekas untuk gaul ayam. Tuang sedikit tepung.
2.Masukkan ayam dalam 5-6 ketul
3.Sendukkan tepung salut ke atas ayam
4.Gaul tepung pada ayam (ramas sedikit)
5.Bila tepung dah salut elok, gorengkan ayam pada minyak yang sederhana panas.
*boleh salut 2x untuk kesan lebih rangup.
6.Goreng ayam dalam minyak yang banyak, ayam tenggelam ye (untuk jimat minyak boleh pakai periuk kecil)
7.Tutup periuk semasa goreng ayam dan buka penutup diminit terakhir sebelum ayam masak, cara ni akan buat ayam rangup diluar dan berjus di dalam.
8.Hidangkan panas-panas.
9.Makan
untuk lebih senang..boleh je pakai tepung bestari tanpa ada campuran tepung lain.. tapi sebab saya cuma meniaga ayam goreng seringgit.. saya kena kreatif untuk jimatkan kos (ayam mahal weh) boleh jugak pakai tepung bestari tak pedas atau apa-apa tepung goreng yang lain.
Webinar Aku Tak Serik Bersalin merupakan webinar kehamilan dianjurkan untuk para ibu hamil yang menanti kelahiran cahaya mata. Membariskan ramai speaker-speaker hebat yang terdiri daripada pakar dalam bidang masing-masing. Antaranya Dr Maiza Tusimin, Dr Siti Sarah Aishah, Dr Tengku Puteri Zainab, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti Ezzaty Abdullah. Jom daftar secara percuma di SINI!
Air soda herbs memang minuman penyejuk tekak. Terasa nikmat bila diminum ketika dahaga terutama musim-musim panas macam sekarang ini. Selaluya air soda herbs memang menjadi minuman popular ketika cuaca panas dan ketika dibulan Ramadan.
Di pasar Ramadan dan juga pasar malam juga air soda herbs antara minuman yang sering dijual dan laku keras. Teguk air ini memang nikmat, terasa segar kerana bahan-bahan yang digunakan memang beri kesan menyegarkan.
Bahan-bahan:
Ais cream soda F&N
1-2 batang serai diketuk
Lemon
Daun pudina@apple mint
Asam boi ( suka masam letak lebih sikit)
Laici dalam tin
Ais
Cara-cara:
2. Campurkan semua bahan dalam air tadi dan gaul. Siap!
3. Boleh buat 10 minit sebelum diminum, baru rasa bahan-bahan sebati dalam air.