
Roti nan enak dimakan bersama kuah kari selain dimakan bersama ayam tandoori. Selama ini ramai yang ingatkan susah nak buat roti nan sedap macam dekat kedai, rupanya mudah sahaja.
Kalau makan panas-panas memang terbaik. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian Nor Aini Abd Rahman ini ya!
Roti Nan Homemade Rupa Macam Turkish Bread
RESIPI ROTI NAN

Lembut Dan Gebu
Bahan-bahan:
2 cawan tepung high protein
1/2 cawan air masak
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula
Cara membuat:
1. Uli semua bahan sehingga membentuk doh tak lekat di tangan, rehatkan 1 jam bagi doh kembang.

2. Bahagikan kepada 3 bahagian, bulatkan doh dan leperkan dengan rolling pin.

3. Bakar atas kuali 5-6 minit sehingga kedua-dua belah keperangan dan angkat.

Sedap dimakan bersama sambal bilis, kuah dhal mahupun sambal sardin. Cubalah!
Kredit: Nor Aini Abd Rahman
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Lembut Di Dalam & Crunchy Di Luar. Menu Tauhu Berlauk Crunchy Ni Memang Special, Rugi Tak Rasa!

Mempelbagaikan resipi berasaskan tauhu selain digoreng atau dijadikan ramuan pelengkap dalam menyediakan menu hidangan sayur campur atau sebagainya, tauhu ini enak juga jika dimasak dengan resipi ini.
Ia menggabungkan pelbagai ramuan dan dimasak menggunakan teknik kukusan dan gorengan sekali gus menjadikan menu ini bila dimakan terasa lembut di dalamnya, manakala di bahagian luar terasa rangup.
Untuk yang ingin mencuba menyediakan menu ini untuk dirasa bersama keluarga, di sini dikongsikan resipinya. Selamat mencuba.
Okay bahan bahan untuk dua orang makan, boleh digandakan kalau nak jamu pada tetamu atau isi rumah lebih ramai :
bahan-bahan:

Isi tauhu dua keping
Tauhu telur 1 bungkus
Sayur sayuran yang bersesuaian (saya guna lobak,daun sup,cili merah dan lobak)
Bahan perasa (saya guna serbuk pati ayam & lada hitam)
Telur & tepung serbaguna untuk salutan
Air
*Tepung gandum (sekiranya perlu)
Saya tak gunakan isi ayam (malas nak thawing)
step 1



Sapukan sedikit minyak di dalam acuan supaya senang nak keluarkan isi tauhu kukus walaupun masih panas. Isi je penuh dalam acuan, jangan risau dia takkan melimpah pun.





Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Kuih Lapis Sagu, Rasa Sedap Manis Berlemak, Nak Buat Pun Senang Sangat

Sagu banyak kegunaannya antara sajian yang boleh dihasilkan ialah kuih lapis sagu. Nak buat kuih lapis sagu tidaklah sesusah mana pun. Bukan sahaja mudah untuk dimasak tetapi rasanya pun sedap.
Resipi Kuih Lapis Sagu, Rasa Sedap Manis Berlemak
Warna kuih yang pelbagai warna seperti hijau, merah dan kuning yang digunakan pasti menarik minat anak-anak untuk makan. Berikut resipi membuat kuih lapis sagu seperti yang dikongsikan oleh Syana Anuya Manmad

BAHAN-BAHAN:
2 cawan sagu
500 mililiter (ml) air
3/4 cawan gula putih (boleh tambah)
Sedikit garam
1 cawan kelapa parut
200 ml santan
3 pewarna ikut cita rasa
Sedikit minyak masak
1 atau 2 cawan kelapa parut putih (kukus dengan sedikit garam)
Nak Buat Pun Senang Sangat
CARA MEMBUAT:
- Cuci sagu hingga bersih. Setelah bersih, rendam sagu bersama 500ml air selama 20 minit. Setelah itu, toskan.
2. Masukkan gula dan gaul sebati. Masukkan garam dan kelapa parut. Gaul lagi.

3. Akhir sekali masukkan santan dan gaul sebati. Bahagi kepada tiga bahagian. Letakkan pewarna setiap satu mengikut cita rasa.
4. Sediakan loyang dan oleskan minyak masak.
5. Panaskan periuk kukusan menggunakan api sederhana.6.Tuang satu bahagian dahulu ke dalam loyang. Kukus selama 20 minit.

7. Ulang lagi langkah yang sama untuk lapisan kedua selama 20 minit lagi. Akhir sekali lapisan terakhir dikukus selama 30 minit. Setelah masak, sejukkan dulu sebentar.
8.Potong kuih mengikut cita rasa. Guna pisau plastik supaya lebih mudah untuk dipotong dan dapat hasil kuih yang cantik.

9.Gaulkan dengan kelapa parut yang dikukus. Bolehlah dihidangkan.
Sumber: Syana Anuya Manmad
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Kue Tiaw Goreng Rindu. Patutlah Bila Goreng Tak Hancur & Rosak, Ini Rupanya Rahsia Wanita Ni!

Sedapnya dapat menikmati Kue Tiaw Goreng panas-panas, ada pula jeruk cili memang terangkat ni kan. Tapi ada satu perkara yang buat ibu-ibu susah hati bila nak goreng Kue tiaw iaitu ia mudah lembik dan hancur.
Jadi, untuk ibu-ibu yang nak elak perkara ini berlaku, admin kongsikan tip yang dimuat naik oleh Golden Roses. Selamat mencuba!
Abaikan kuali yg comot tu..
Kueytiow goreng rindu nama diberi..
Rindu zaman berniaga dedulu..
Mak n arwah abah org berniaga..pagi berniaga,petang berniaga..
bazar ramadan pn setiap tahun msti open table..
Pasar malam juga salah satu tapak income yg kami ada..
Selain nasi lemak,kuih muih, n makanan lain..
Mee,bihun & kueytiow jugak slh satu jualan yg terlaris kt gerai kami..
Membesar dgn pnglamn itu..secara xlangsung sy didedahkan ,bermacam2 masakan,termasukan kuih muih tradisional sejak awal umur 5/6 tahun.
So masa 7tahun tu dh boleh beraksi sndiri didapur tanpa bantuan mak..
Kalau dlu rs terbeban sbb hilang rasa memori kanak2.nk main dgn kwn2 pn masa tu xberapa nk ada..
Tp bila makin membesar..bru faham ape erti pengalman.
Ok bukan cerita tu sbenarnya yg nk dikongsi,
sebenarnya mmg xlalu dh nk mkn nasi..so kt mengueytiow jelah harini..sbb kueytiow ni slh satu fav sy dan suami..
Kat sini msti ada yg suka sgt kueytiow goreng mcm kami kan??
KUEYTIOW GORENG RINDU
By: golden roses
BAHAN²
________
kueytiow (2pack)
• Sawi / kucai / taugeh (sy xmasukkn kucai atau taugeh)
• cili kering (blend dgn bawang besr sebiji)
• bawang putih 4ulas 🟣
• bawang merah (3ulas) 🟣 •bawang besar (sebiji)🟣
• Ikan bilis ( 3 cubit )🟣
• Sos ikan ( 4 SB)
•Sos cili life (4SB)
•Sos tiram (3SB)
•Kicap lemak manis (sy guna jenama jalen) (3 SB)
•Kicap mee (2SB utk cantikkan warna)
•Garam & gula (ikut selera)
•Serbuk perasa (ikut selera)
•Ayam/isi ketam & fishball (nk guna perkakas lain pn bole)
•Telur (2butir)
•Sedikit air (ikut selera nak basah mcmn)
P/s : BLEND BAHAN YG BERTANDA 🟣
#GORENG_CARA_SAYA
Panaskan minyak dlm kuali..
Goreng ayam dlu..(sbb minyak gorengan tu buat kueytiow lg sedap.)
Agak dh kekuningan,masukn bahan blender yg bertanda 🟣 td..
Biar sekejap smpi kuning keemasan..masukkn batang sawi..bila dh lembut elok..baru masukkn cili blender..
Kacau n biarkan smpi cili garing.
Masukkn garam,gula,serbuk perasa,sos cili,sos tiram,kicap manis,sos ikan & kicap mee.
N sambung kacau..smpi naik bau..masukkn air..(kalau ikut sukatan sy..hanya setengah gelas je)
Then pecahkan dua butir telur (jgn kacau)
Biar kan sekejap smpi dh membeku dlm.kuali baru kacau sikit bg rata..kacau jgn smpi telur berketul atau terlebih hancur..
Baru masukkn kueytiow..
Kacau smpi smua rata dgn pes.
Baru masukkan sawi..
Kacau dengan api besar..sekejap je..then tutup api.
Siappp…🤗

#TIPS_IKHLAS_DARI_SY :
1)KALAU NAK MASUKKN TAUGE PN BOLEH ..TP TUTUP API DLU..BARU MASUKKN TAUGEH..
SUPAYA TAUGEH X LEMBIK & RANGUP.
BEGITU JUGA SAYUR YG BERDAUN..MASUKKN PALING AKHIR..SUPAYA SAYUR XLAYU N HILANG RASA..
2) PASTIKAN KUEYTIOW @ MEE YG DIBELI BUKAN DARI PETI SEJUK ATAU DISIMPAN DLM PETI SEJUK..
KUETIOW/MEE AKN ROSAK,HANCUR/PATAH BILA DIGORENG.
3) KACAU MEE,KUEYTIOW ATAU BIHUN IKUT SATU HALUAN..DAN JANGAN SESEKALI TEKAN DGN SUDIP..UTK MENGELAKN TEKSTUR MAKANAN TU HANCUR DAN PATAH.
4) JGN KACAU TELUR LEPAS DIPECAHAKN DIDLM KUALI..SEELOKNYA BKARKAN SEKETIKAN UTK ELAKN MASAKAN JD HANYIR,BENYAI DAN WARNA MEE PUCAT.
SELAMAT MENCUBA🤗🤗
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di

