Setiap ibu bapa pastinya pernah bercita-cita untuk membawa anak kecil ke masjid untuk mengerjakan ibadah. Tetapi terdapat banyak halangan yang membuatkan ibu bapa membatalkan niat tersebut antaranya dikhuatiri anak itu akan mengganggu jemaah lain untuk melakukan ibadah.

Ruangan ‘Baru’ Yang Perlu Ada Di Setiap Masjid, Beri Ruang Ibu Bapa Ber ‘Me Time’ Di Masjid

Alangkah gembiranya ibu bapa jika di masjid ada menyediakan taman permainan seperti dalam satu perkongsian Ustaz Yaakub Yusra di intagram miliknya dengan memuatnaik gambar kanak-kanak yang gembira sedang bermain mainan di sebuah masjid baru-baru ini.

Ruangan ‘Baru’ Yang Perlu Ada Di Setiap Masjid, Beri Ruang Ibu Bapa Ber ‘Me Time’ Di Masjid

IKLAN

Ini adalah satu idea yang bernas yang dilakukan dari pihak masjid untuk mewujudkan ruangan permainan untuk anak-anak bermain. Ibu bapa tidak perlu risau akan anaknya mengganggu jemaah yang lain malah ibu bapa dapat ber ‘me time’ dalam melakukan ibadah di Masjid. Mak ayah boleh hadiri pengajian di masjid antara maghrib ke Isyak jika anak-anak diletakkan di “nursery” di masjid. Its A Good therapy.

Ustaz Yaakub juga mengusulkan cadangan agar pihak masjid mengupah pengasuh untuk bantu pantau anak-anak. Untuk anak kecil pengasuh boleh pantau bermain, untuk anak yang dewasa boleh juga hanya memantau dengan membuat kerja sekolah asalkan tidak mengganggu jemaah yang lain.

Hal demikian sekaligus dapat memupuk perasaan cinta akan masjid jikalau ibu bapa sendiri yang pupuk sikap itu dari mereka kecil lagi. Kita nampak mungkin macam tiada apa, tapi pada emosi dan nilai agama pada anak-anak kecil sangatlah besar. Mana mungkin mereka cintakan masjid surau jika tidak diikat dari umur kecil.

IKLAN

Semoga usaha Masjid yang mewujudkan ruangan ini dapat dikembangkan lagi di masjid-masjid seluruh Malaysia

Meninjau di ruangan komen ramai turut bersetuju dengan cadangan yang diusulkan oleh Ustaz Yaakub Yusra untuk mengadakan ruangan sebegini di setiap masjid

IKLAN

Ruangan ‘Baru’ Yang Perlu Ada Di Setiap Masjid, Beri Ruang Ibu Bapa Ber ‘Me Time’ Di Masjid

sumber : Ustaz Yaakub Yusra

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI