Berdepan dengan masalah rumah yang cepat berhabuk memang meletihkan memandangkan kita perlu kerap membersihkan habuk. Selain kita perlu rajin mengelap, mencuci dan sebagainya.

Sebenarnya tahukah anda semua ada satu cara yang lebih menyenangkan dan mudah untuk dilakukan bagi memastikan ruang rumah kurang berhabuk dan dalam masa yang sama udara menjadi lebih bersih?

Semua keistimewaan ini akan dapt anda rasai bila ada menanam sepasu dua pokok Snake Plant di dalam rumah. Menariknya juga tentang pokok ini, ia cukup tahan lasak dan mudah dijaga tanpa perlu penjagaan yang rumit.

Bahkan pokok ini juga tidak perlu disiram selalu, jadi memang mudah sangatlah menjaganya dan sekali gus ruang rumah kita juga akan kelihatan berseri dengan adanya tumbuhan hijau.

Untuk mengetahui lanjut kaedah menanam snake plant ini, ayuh kita baca perkongsian daripada puan Huda Zainal ini.


Snake Plant antara pokok hidup yang disenaraikan oleh NASA yang mampu singkirkan toksid dan bahan cemar bawaan udara di dalam rumah. Yang paling best semenjak ada Snake Plant atas rak. Rak dah kurang berhabuk. Kalau tak dulu setiap 2 hari nak kena lap habuk.

Snake Plant juga antara pokok yang disebut “Hard To Kill”. Sesuai sangatlah untuk yang baru nak berjinak deco rumah dengan pokok hidup. Yang terasa diri tangan panas atau black hand pun boleh cuba tanam Snake Plant.

Kali ni bonda nak kongsi cara, macam mana nak pindahkan Snake Plant ke pasu yang lebih kecil dan sesuai untuk dalam rumah.

Cara-caranya :

IKLAN


Step 1 : Pokok ni ambil dekat rumah mak. Dah tak ada pasu. Kalau tak tau mana nak dapat, pergilah singgah nursery pokok. Sepasu snake plant RM15 dah boleh dapat.

 

Step 2 : Mana bahagian akar terkeluar macam dalam gambar potong je akarnya.

 

Step 3 : Ni hasil yang potong dengan akar.

Ekstra Info : Tak dapat akar, potong daun. Bahagian bawah potong menyerong. Potong menyerong supaya lebih permukaan pada hujung batang daun. Senang nak serap air dan nutrien bila dah cucuk dalam tanam.

 

Step 4 : Tutup lubang dengan surat khabar.

 

Step 5 : Masukkan tanah 3/4 penuh.

Step 6 : Daun yang dah potong tadi. Cucuk-cucuk je dalam tanah. Ikutlah krativiti tangan masing-masing. Janji cucuk daun tu tak tumbang.

Dah siap cucuk. Bawa masuk dalam rumah. Alas pasu dengan alas. Nak elak kalau terover siram, air tak lah meleleh atas rak tu.

Ekstra info : Tapi pokok ni tak siram 2 minggu pun dia boleh hidup lagi. Snake plant tak suka air banyak. Jadi siram tu sekadar bagi tanah lembap sudahlah.

Selamat mencuba.

Sumber : Huda Zainal