Pertengkaran antara suami isteri adalah perkara lazim yang terjadi dalam sebuah rumah tangga.

Namun paling menyedihkan apabila ia berpunca daripada campurtangan mertua.

Sebagaimana perkongsian Saudara Muhammad Hassan yang mengenai kisah rumah tangga ini yang telah retak akibat campur tangan pihak luar. Moga kisah ini jadi iktibar.

Artikel Berkaitan: Begini Cara Nak Didik Anak Solat, Ibu Ini Guna Gambar Dengan Batang Mancis. Sungguh Inspirasi!

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Rumah Tangga Retak Punca Ibu Ayah Sibuk Masuk Campur Hal Keluarga

PUNCA MAK AYAH BERCERAI

IKLAN

Sedih baca kisah rumah tangga cerai berai berpunca dari mak ayah sendri. Terutama mak. Semua benda nak ambil tahu pasal anak lelaki selepas kahwin.

Saya pesan kepada diri saya. Dan sekerasnya saya pesan kepada isteri. Jika anak lelaki sudah kahwin. Jangan campur hal rumahtangga mereka. Sehinggalah mereka minta nasihat dan bantuan kita.

Tanggungjawab kita didik anak lelaki agar dia faham tanggungjawab sebagai seorang suami. Biar dia layan isterinya sehabis baik. Ajar anak lelaki tahu hak seorang isteri.

Jangan nak control anak lelaki sehinggakan dia abaikan tanggungjawab terhadap isteri. Ini tidak, beli spender untuk isteri pun mak ambil tahu. Bangkai betul.

Datang rumah anak lelaki kerja nak menyindir menantu. “Untung kau dapat anak aku mona, serba serbi dia belikan untuk kau hidup selesa, nak harapkan duit kau jangan harap ler… (sambil buat muka macam kena rasuk syaitan azazil).

Paling seram saya baca, bapa mertua masuk rumah ketika anak lelaki pergi kerja. Kunci rumah mertua ada sekali. Masuk rumah dengan tak bagi salam main terjah jer. Dengan alasan nak tengok keadaan menantu ok ke tidak. 😏

IKLAN

Ada isteri bertahun-tahun ‘makan hati’ dek kerana mulut puaka si mak mertua sendiri. Eh hairan saya, sama kaum sendiri nak hasad, anak menantu kau kot.

Janganlah kita jadi mak ayah begini. menyebabkan rumahtangga anak-anak hancur berkecai haru biru, cerai berai.

Para suami. Ya kita ada tanggungjawab sebagai seorang anak terhadap mak. Tapi jangan kerana mak kita abaikan tanggungjawab terhadap isteri.

Lainlah mak kita uzur, ayah pula sudah lama meninggal. Kita pula anak lelaki sahaja yang boleh diharapkan. Waktu ini khidmatlah kepada mak.

Alahai. Besar tanggungjawab seorang lelaki. Untung mereka dapat mak ayah mertua yang baik hati dengan menantu. Layan menantu macam anak sendiri.

Bertabahlah mereka yang sedang berjuang.

IKLAN

Sumber: Muhammad Hassan

 

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Rumah Tangga Retak Punca Ibu Ayah Sibuk Masuk Campur Hal Keluarga