Setiap wanita mesti pernah diberitahu bahawa jika ada ketulan di payudara, ianya mungkin akan menyebabkan kanser payudara. Pun begitu mungkin ada yang tidak tahu, tidak semua ketulan yang ada di payudara tersebut merupakan kanser dan ini dijelaskan oleh Dr Ahmad Samhan.

Difahamkan daripada perkongsian tersebut, rupanya ada 2 jenis ketulan payudara yang bukan kanser.

Terdapat 2 jenis ketulan payudara yang bukan kanser. Ketulan pertama adalah “fibrosista” dan kedua adalah “fibroadenoma”.

“Fibrodenosis” adalah ketulan abnormal yang tidak berbahaya di payudara dan akan menyebabkan payudara rasa berketul dan akan berasa sakit kadangkala.

Ini berlaku disebabkan oleh perubahan hormon semasa pertama kali haid bagi remaja dan wanita yang pra-menopaus. Ketulan ini akan sembuh sendiri dan tidak berisiko untuk menjadi kanser.

Rupanya Ada 2 Jenis Ketulan Pada Payudara, Ia Bukan Kanser & Tidak Bahaya!

“Fibroadenoma” pula adalah ketulan licin pada payudara yang terdiri daripada tisu berserat (fibrous) dan berkelenjar (adenomatous). Ketulan ini kenyal, licin, bulat dan boleh bergerak di bawah kulit apabila diperiksa. Ketulan ini selalunya dipanggil sebagai tetikus payudara.

Ketulan fibroadenoma tidak berbahaya (benign) dan jarang bertukar menjadi kanser. Walaupun hanya 1 dalam 10 ketulan payudara adalah kanser, 10 dalam 100 orang wanita adalah berisiko mendapat kanser payudara dalam jangka hayat mereka.

IKLAN

Pun begitu, setiap wanita dinasihatkan untuk memeriksa payudara sendiri setelah habis kitaran haid setiap bulan.

5 Langkah Pemeriksaan Payudara Sendiri

Langkah 1: Berdiri depan cermin dengan meluruskan bahu dan tangan di pinggang. Perhatikan saiz, bentuk dan warna payudara dalam keadaan normal

Langkah 2: Angkat tangan keatas dan perhatikan perubahan yang sama.

Langkah 3: Perhatikan sebarang cecair keluar dari salah satu daripada puting (ianya mungkin berbentuk air, cecair berwarna susu, cecair berwarna kuning atau darah)

Langkah 4: Dalam keadaan baring, raba payudara dan celah ketiak untuk cari pembengkakkan dengan gerakan bulat.

IKLAN

Langkah 5: Dalam keadaan berdiri atau duduk rasakan sebarang bengkak dalam gerakan bulat.

Kepada wanita-wanita di luar sana, jangan rasa segan untuk bertanya kepada doktor tentang kesihatan anda! Semoga topik ini dapat memberi manfaat dan dapat meluaskan pemikiran para pembaca yang lain.

 

Terima Kasih.

Sumber: Dr Samhan (@DoktorSamhan di Twitter)

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : “Di Rumah Auto Jadi Bapak-bapak..”-Isteri Abam Bomba Viral Kongsi Rutin Suami,Tarik Perhatian!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI