Setelah Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa perjalanan rentas negeri akan dibenarkan bermula Isnin iaitu pada hari ini. Sudah pastinya ada merancang untuk pulang ke kampung.

Hampir dua tahun tidak menjejak kaki ke kampung halaman, sudah tentu jadi kekok untuk packing beg pakaian. Selalunya aktiviti ni sering dilakukan pada hari raya atau cuti sekolah.

Kali ini, tentu ada yang merancang untuk pulang ke kampung dalam tempoh yang lama. Jadi untuk mengelak tertinggal barang untuk dibawa pulang ke kampung, apa kata buat checklist sebagaimana wanita ini lakukan.

Tips packing barang balik kampung dan “free printables”

Ramai yang tak suka kerja packing-packing barang ni kan? Hahaha kerja packing barang antara benda yang hani suka buat sebab bila hani packing barang hani confident semua benda penting hani bawak dari org lain yang tolong packingkan.

Dulu masa masih bergelar pelajar setiap bulan balik shah alam/seremban jaya dari JB. So lama-lama kerja packing dah jadi cam senang dan tak drag sangat sebab dah tahu apa benda nak bawak apa benda tak perlu. Walaupun kadang-kadang rasa macam nak bawak rumah-rumah sekali ke mana-mana sebab “there is no place like home” kekdahnya kan.

Buat senarai barang nak dibawak semestinya membantu. Kalau ada yang nak, later hani kongsikan softcopynya kat sin. Hani asingkan senarai untuk pakaian kitorang dengan pakaian Aqil sebab bagasi lain-lain. Rasa lebih mudah begini.

So tips nak packing balik kampung ada kat gambar ya! Jom tengok dan sesuaikan mengikut situasi kelurga masing-masing mana yang boleh.

1.ok jom mula. Selalu hani mulakan dengan pakaian kami suami isteri dulu. Macam biasa longgokan dalam bakul masing-masing. Sebelum tu tentukan dulu berapa banyak t-shirt, seluar semua nak dibawa. Hani selalu packing untuk 3 hari je. Lepas 3 hari recycle balik baju yang sama lepas dibasuh.

2.uruskan bahagian pakaian suami isteri. Tentukan berapa banyak helai untuk setiap jenis pakaian yang nak dibawa dan tulis kat situ. Hani laminate senarai ni dan conteng di atasnya guna pen sharpie (permanent) . Boleh dipadam guna magic sponge. Hani tak guna whiteboard marker takut terhilang tulisan dia nanti. List ni nanti masukkan dalam bagasi senang nak periksa semula masa packing balik ke rumah. So hani guna permanent marker.

3.berbanding lipat, hani rasa ramai tahu trick ni. Memang tak mengecewakan. hani gulung baju-baju tersebut. Dalam bagasi, hani bahagikan satu side hani satu side Alif, tuala masing-masing jadikan pemisah. Kain batik dan kain pelikat bawa sorang satu. Mana yang baju nye lembut senang “terburai” hani secured kan dengan cara ikat dengan getah.

4.untuk baju kurung hani gulungkan sekali sati set dengan tudung. Dan ikat getah. Begitu juga dengan baju melayu alif, gulung sekali dengan sampin / kain pelikat. Baju melayu Aqil pun sama.

5.memandangkan ada beberapa set baju kurung dan baju melayu, hani asingkan masuk dalam satu beg khas. Asingkan dari pakaian harian. Nanit pagi raya boleh punggah beg ni sahaja untuk semua. Semua keperluan raya pun dalam beg raya ni juga. Songkok contohnya.

6.untuk pakaian dalam. Hani bahagikan dalam beg masing-masing supaya senang cari. Semua pakaian kecil-kecil letak dalam beg ni. Termasuklah handkerchief, stokin, swim trunk. Ni beg kasut dari Eco Rm2.

7.bawa beg baju kotor masing-masing supaya tak bercampur pakaian kotor dengan keluarga lain. Nak basuh pun senang. Elakkan tercicir baju masa nak packing balik.

8.bawa juga penyangkut baju untuk setiap sorang supaya senang nak sangkut baju lepas diseterika.

9.setel bahagian pakaian ibu dan ayah! 

Tips tambahan untuk pakaian ibu. Bawa tudung segera@sarung (instant shawl) dan cardigan. Supaya senang kalau ada tetamu datang tak dalah kelam kabut time tu nak pakai tudung pin sana pin sini.

10. next uruskan pakaian Aqil (anak)

Ada senarai asing dari senarai kitorg supaya senang nak tengok.

11.untuk pakaian anak, baju dan seluarnya hani gulung dan securekan dengan getah siap-siap. Kalau minta suami tolong ambilkan pun tak ada masalah mismatch baju seluar lagi. Bawa lebih set pun tak pa dari kurang sebab budak-budak ni tak terjangka comotnya lagi-lagi balik kampung nanti.

12. atasnya hani letak tuala dan beg kecil khas untuk letak seluar dalam, tuala kecil dan lain-lain.

IKLAN

Siap dah beg Aqil, rasa satu bagasi ni muat untuk pakaian dua orang anak. 

Kelengkapan lain

13. next uruskan barang toiletries
(Ubat gigi, berus gigi, pembersih lidah, pencuci muka)

14. kepitkan ubat gigi dengan binder clip sesiap supaya senang nak sangkut kat mana2

15. masukkan dalam kotak pensil kalis air dan ada penyangkut supaya senang nak sangkut kat mana2 dan boleh lap je sebelum masuk dlm beg

16. medical kit anak dan emergency pill box wajib bawa juga. Pastikan setiap box well-stocked dan semua item ada.

17. beberapa barang keperluan diri jgn tertinggal. Barang mekap dan skincare dalam satu beg. Kalau asingkan lagi bagus.

IKLAN

18. barang2 dalam gambar sebelah tadi hani masukkan dalam satu beg “carry on”. Beg ni jangan dimasukkan dalam bonet kereta sbb ada barang kecemasan ada dalam ni. Nak ambil mudah tanpa perlu berhentikan kereta buka bonet.

19. siap!! Setiap kali balik kampung. Tak termasuk beg pampers dan bakul susu lah. Beg jalan Aqil antara benda wajib bawa dan sentiasa ada dalam kereta sbb ada beberapa item kecemasan juga dalam beg dia supaya beg tangan ibu ringan lah skt dari bawa barang kecemasan dia kalau setakat nak pergi mall atau taman permainan.

20,  just incase kalau ada yang tanya tips nak gulung baju. Haha gulung lah mcm mana pun tp ni cara hani yg hn rasa mudah dan kemas. Lipat mcm biasa. Kemudian bila dah nak lipat empat tu, gulung dari bahagian collar ke bawah. Kalau seluar dari bahagian getah pinggang ke bawah

Semoga bermanfaat

Sumber: Hani Mynis

 

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club