Rupanya 5 Tabiat Ni Punca Aircond Kereta Cepat Rosak. Nombor 3 Ramai Yang Buat!

Mungkin ramai antara kita akan berasa pening kepala jika mengalami situasi aircond kereta rosak. Tentu menyebabkan kita merasa tidak selesa.

Sebenarnya terdapat beberapa tabiat mudah yang sering dilakukan pemandu dan tanpa sedar menyebabkan aircond cepat rosak. Ketahuinya dalam artikel ini.

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

1. BIARKAN KABIN TERLALU BERSEPAH

Rupanya 5 Tabiat Ni Punca Aircond Kereta Cepat Rosak. Nombor 3 Ramai Yang Buat!

Ketahuilah jika anda membiarkan sampah dan kotoran bersepah dalam kabin, ia bukan sahaja menyebabkan kenderaan anda nampak bersepah malah debu juga boleh melekat secara berterusan.

Faktor ini memberi kesan kepada aircond kerana debu dan habuk yang terhasil akan masuk dan keluar dari penapis aircond sekali gus membuatkan komponen itu mudah untuk rosak.

2. BUKA TINGKAP SEMASA AIRCOND TERPASANG

IKLAN

Antara kebiasaan yang sering kita buat adalah membuka tingkap kereta terlalu lama biarpun ketika itu aircond masih terpasang. Tindakan ini menyebabkan kompresor terpaksa beroperasi lebih dari biasa untuk mendapatkan suhu yang ideal, padahal tanpa sedar kita sedang membuka ruang yang sangat besar. Jika berlarutan, tidak mustahil aircond dalam kenderaan anda mudah dan cepat rosak.

3. TUTUP ENJIN SECARA MENGEJUT

Rupanya 5 Tabiat Ni Punca Aircond Kereta Cepat Rosak. Nombor 3 Ramai Yang Buat!

Sebelum tutup enjin, sila tutup aircond terlebih dahulu. Jika tidak, semasa mahu hidupkan enjin, aircond terpaksa bekerja secara automatik. Anda perlu tahu bahawa bateri antara terbeban untuk beroperasi semasa enjin dihidupkan.

Disebabkan prestasi bateri tidak begitu maksimum, arus elektrik yang terhasil akan jadi kurang stabil dan perkara ini seterusnya mempengaruhi pengaliran elektrik bagi aircond.

IKLAN

 

4. MER0K0K SESUKA HATI

Jangan biasanya diri untuk merokok sesuka hati termasuk semasa berada dalam kenderaan. Ini kerana asap serta debu dari r0 k0k tembus ke bahagian penapis udara dan pengaliran tersebut menyebabkan penapis jadi cepat kotor kerana habuk. Akibatnya, tahap kesejukan aircond dalam kenderaan menjadi tidak optimum.

5. GUNA PEWANGI YANG KURANG SESUAI

Pewangi jenis gel boleh berubah kepada gas dan berwap. Misalnya apabila terkena suhu sejuk, wap tersebut berubah kembali kepada bentuk gel dan boleh menghalang evaporator atau cooling coil dalam aircond. Sehubungan itu, anda digalakkan untuk menggunakan pewangi yang bersifat cecair untuk mengelakkan perkara tersebut.

Sumber: Majalah Perdana via my sumbermaya

IKLAN

 

 

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.k

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Rupanya 5 Tabiat Ni Punca Aircond Kereta Cepat Rosak. Nombor 3 Ramai Yang Buat!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI