Ikan bilis jika di goreng makan begitu saja memang jadi pembuka selera! Malah ada yang sanggup beli yang jenis mahal untuk merasai kerangupannya.

Namun nak beli yang berkualiti agak mahal, lebih-lebih lagi jika yang buat untuk jualan. Ikan bilis jika salah beli memang akan liat dan tak rangup. Bagi yang biasa gaul dengan sambal memang kecewa hasilnya!

Apa kata ikuti petua nak buat ikan bilis kekal rangup dan tak liat seperti yang dikongsi oleh puan Liza Idris di Group Facebook Masak Apa Tak Jadi Hari Ini Official.

Meh sini nak share petua ikan bilis goreng kekal rangup walaupun dah gaul dengan sambal tumis.
Saya dah cuba banyak petua. Ternyata petua ni berkesan untuk digunapakai.
Cara-cara ada pada setiap gambar.

Cuci ikan bilis dan tapis bagi betul-betul kering. Kiranya sejam sebelum masak tu, cuci la siap-siap ye. Ada yang tak cuci tau sebab takut ikan bilis jadi liat. Tak bagus gini. Seeloknya cuci dulu.

Panaskan kuali tanpa minyak, goreng sikit atau sangai sekejap je.

Resjiskan cuka ikut keperluan.

Gaul cuka dan ikan bilis bagi mesra. Saya gaul pakai tangan. Air tangan seorang isteri untuk suami gitu. Nak gaul pakai kayu golf pun boleh je

Panaskan minyak, biar betul-betul panas. Nak tahu panas atau tidak, boleh la celup jari tu. 
Kemudian, masuk ikan bilis yang dah gaul dengan cuka tadi.

Dah garing, angkat dan toskan minyak.

IKLAN

Siapla. Krup krap krup krap rangup tu.

Sumber: Liza Idris

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club