Kini memang sukar untuk mendidik anak minat membaca buku-buku. Maklumlah pengaruh gajet kini berleluasa mempengaruhi kanak-kanak jika tidak dikawal.
Oleh itu, amalan sikap suka membaca buku harus diamalkan sejak kecil. Lantaran itu, peranan ibu bapa sangat penting dalam menarik anak untuk membaca dengan bahan bacaan.

Sebagaimana yang dikongsi oleh Pengiat Industri Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Puan Maryam Thoraya Arifin yang menjelaskan bagaimana tindakan yang sewajarnya ibu bapa lakukan dalam membentuk jiwa anak mencintai buku. Beliau berkongsi tip sharing daripada penulis buku kanak-kanak, Deborah Abela dari Australia mengenai How To Help to Child To Be a Better Reader.

 

14 tahun berpengalaman menulis buku kanak-kanak, ini saranan beliau agar kita dapat bantu anak CINTA membaca

Semalam, sharing daripada penulis buku kanak-kanak, Deborah Abela dari Australia mengenai How To Help to Child To Be a Better Reader begitu menginspirasikan saya.

Deborah, dari Austalia ni, sudah menulis selama 15 tahun, antara yang share beliau yang sempat saya tulis, mengenai bagaimana kita boleh galakkan anak suka membaca ialah:

1. Great books help you to understand and the help you to feel understood. Buku yang bagus mampu membawa anak menjiwai watak. Kadangkala mampu memahami apa yang anak alami.

2. Enjoying reading to your kids. Baca buku dengan seronok bersama anak-anak akan stimulate mereka turut seronok. Tapi berapa ramai sebenarnya antara kita yang membacakan buku pada anak ? Jangan push mereka membaca, selagi kita belum biasakan membaca buku cerita pada anak tau kawan-kawan. Kesian mereka tiba-tiba berada di alam yang mereka tak faham. Sebab tu perlu biasakan BACAKAN pada mereka dulu log before we teach them to read agar mereka familiar di alam membaca.

3.Make reading a habit . Kita juga biasakan membaca. Habit membaca ni, mengikut percubaan saya, anak akan terasa nak baca buku juga kalau kita baca. Pernah banyak kali saya baca buku untuk diri saya sebelum tidur, dan anak-anak masing-masing ambil buku mereka termasuklah ali yang 2 tahun setengah.

4. Ask your older kids to read to the little ones. Ini satu aktiviti yang amat menyeronokkan ! Cuba ajak anak kita lebih besar, bacakan buku pada si adik, pasti ada keterujaan di situ. Ammar,Raihan , Raudhah cuba buat ini dan si adiknya sangat suka. Siap manja-manja dengan kakak dan abangnya.

5. Let the kids read for interest. Kadang kala memng banyak cerita kita rasa tak best tapi anak memang suka. Silakan, beri peluang dia baca. (Tapi kalau as a muslim, kita tapis jugalah buku tu samada sesuai tak)

6. Books around the home. Pokoknya di mana mana ada buku. Bukan sahaja di mana-mana tetapi senang nak capai dan senang nampak.

7. Encourage a curiosity of story . Ada banyak cara kita boleh engcourage curiosity. Mulakan dengan perbincangan santai tentang gambar!

IKLAN

8. Make author talks. Deborah Abela sejak jadi penulis, memang sudah merata-rata ke sekolah dan berikan talk untuk berkongsi mengenai bukunya. Ada satu cerita beliau semalam, menginspirasikan, tentang bagaimana penglibatan beliau di projek buku dan book fair di sebuah sekolah sukan, membantu menjadikan anak-anak disekolah tersebut lebih beradap. Buku sangat sangat sesuai untuk menanamkan value yang baik pada anak.

9. Write to authors: Boleh buat projek tulis surat kepada penulis buku , bagi cadangan, bagi pandangan mengenai buku.

10. Investigate further. Biasanya disebalik cerita tu, ada banyak maklumat yang best yang boleh kita dan anak explore. Saya sendiri rasa banyak sangat perkara boleh di explore lebih banyak dari satu cerita.

Beliau ada satu kisah peribadi yang pada saya cerita ini mungkin antara salah satu yang menyebabkan beliau sangat bersemangan berkongsi ilmu. Ayah beliau adalah seorang migrant lepas world war 2, yang berasal dari negara nama Molto, pergi ke Australia. Masa pi sana, still ayahnya masih kanak-kanak , cikgu selalu marah ayah dia sebab ayah dia tak pandai English.

Jadi, selalu kene rotan. Ayah dia sampai umur teenage pun tak tahu membaca. Hanya tahu sign-sign yang penting untuk survive di negara orang. Deborah terkejut bila discover yang ayah dia tak tahu membaca pun semasa umur remaja.Deborah, ni terfikir, kalau dulu guru kepada ayah dia boleh highlight kelebihan-kelebihan lain pada ayah dia, which membantu ayah dia discover kelebihan diri, instead of menghukum, pasti ayah dia mungkin lebih banyak membawa manfaat pada ayahnya.

IKLAN

Dan masalah membaca ayahnya, mungkin boleh polish setelah gurunya highlight kelebihan-kelebihan lain ayahnya, setelah tu, bila ayah dia dah nampak kelebihan diri yang lain yang positif. Negara Molta ini sangat hebat dengan hasil bangunan batuan mereka . Kerja tangan mereka sangat hebat.

Apa yang saya dapat belajar disini bahawa, kita sebagai ibu ayah atau pendidik, berperanan sangat besar untuk memberi pengharapan pada anak dan anak didik . Tindakan kita semasa mereka kecil, memberi impak yang besar semasa mereka dewasa kelak. Walau seorang anak itu kita nampak ada masalah, kita bantu mereka lihat dan discover dulu potensi-potensi dan minat mereka kerana ini memotivasikan . Selepas itu , kerja-kerja polish kekurangan mereka akan lebih dimudahkan dengan syarat kita guna approach yang betul dan tidak berkasar.

11. Make the story relevent to them. Anak-anak kalau baca melulu, memang kadang tak faham. Tapi bila kita relatekan dia, faham kan dia, mereka akan nampak apa kene mengena cerita ni dengan diri dia. Kadang mereka belum nampak. Tugas kita sebagai ibu ayah atau pendidik, ialah buka pintu pintu ini. Pintu ini sangat penting untuk membantu anak melihat kelebihan dan peluang yang ada di dunia ini untuk diri mereka yang kadang kala mereka tak sedar
.

Contohnya, penulis ni cerita tentang ada seorang banduan yang sangat tallented, bijak dalam organisasi tetapi buta huruf, dipenjarakan kerana banyak membuat kecurian. Banduan ini semasa dipenjara, sangat banyak memberi manfaat kepada management penjara kerana kelebihannya dan kebijakannya. Beliau akhirnya diberi peluang menyambung pelajaran dan akhirnya dilepaskan oleh pihak penjara. Beliau kini membuat gerakan/support group supaya orang yang lepasan penjara supaya tidak lagi dihantar kembali ke penjara. Apa point yang nak disampaikan disini adalah tindakan pihak pegawai pengurusan penjara yang melihat kelebihannya , menyatakan , highlightkan pada beliau yang akhirnya beliau nampak bahawa beliau adalah seorang yang boleh memberi banyak manfaat. Begitu jugalah peranan sebuah buku, agar ia mampu membuka mata seseorang tentang kelebihan dan peluang yang ada.

Semoga bermanfaat.