Boleh dikatakan setiap rumah tentu ada mesin basuh untuk memudahkan urusan mencuci pakaian. Tanpa mesin basuh, tentu sahaja menjadikan urusan mencuci pakaian setiap hari menjadi tugas yang memenatkan apatah lagi jika mempunyai anak-anak yang ramai, perlu berbakul-bakul dicuci dalam sehari!

Jadi bila ada mesin basuh, kerja jadi mudah. Tekan suiz dan tinggalkan sahaja, tahu-tahu siap dicuci.

Pun begitu, bila hari-hari digunakan dalam tempoh masa yang lama dan tidak pula diselenggara dengan baik tentu sahaja ada harinya mesin basuh tersebut akan meragam atau rosak.

Jadi apa kata ketahui cara yang betul seperti yang dikongsikan oleh Ridzuan AlFattani menerusi perkongsian Facebook  di group Tukang Apa Hari ini.

Saya suke baca ‘cerita’2 ahli dalam group ni. Kebetulan dulunya saya juga seorang maintenance dan pernah duk dlm bidang electrical, mechanical & construction.

Pagi-pagi ni duduk saja-saja terasa nak bagi tips sikit. Cara mudah jaga mesin basuh untuk jangkahayat lebih lama.

Rupanya Nak Bagi Mesin Basuh Panjang Jangkahayatnya Kena Sebulan Sekali Masukkan Air Panas!

1. Jangan bebankan mesin dengan terlalu banyak pakaian setiap kali membasuh. Ikut rekemen pengeluar mesin.

2. Sesekali matikan suis soket lepas guna. Sebab terlalu lama dalam keadaan stanby computer board akan menjadi semakin panas. Lepas keluarkan baju offlah suis soket.

3. Dalam sebulan sekali masukan airpanas kira-kira lepas 5 minit dijerang ke dalam tub mesin. On kan mesin dalam jumlah mode basuhan minima bagi mencuci tub dan saluran buang air. Elak tersumbat yang boleh merosakkan injap buang.

IKLAN

Rupanya Nak Bagi Mesin Basuh Panjang Jangkahayatnya Kena Sebulan Sekali Masukkan Air Panas!

4. Andaikata putaran mesin semakin lemah dari sebelumnya bermakna belting telah longgar. Kalau pandai amil spanar tegangkan dibagian bawah mesin. Jika tidak upahlah sesiapa. Kos upah biasenya sekitar rm10-20 sahaja.

5. Andaikata air masuk smakin slow buka bahagian paip air masuk kat situ ada filter mungkin tersumbat.

6. Jika air masuk ok tapi air keluar tak boleh bermakna valve buang air ‘stuck’ mungkin tersangkut duit siling,objek keras atau sebagainya. Semakin lama dibiarkan boleh merosakkan computer board.

Cermat menggunakan peralatan elektrik memanjangkan jangkahayat peralatan-peralatan tersebut tinggal dalam rumah kita. Sebab kita bukan banyak duit nak tukar mesin 2 tahun sekali kan. Terima kasih.

Sumber : [su_button url=”https://www.facebook.com/groups/tukangapahariini/permalink/649235949550348″ style=”bubbles” background=”#40db8f”]Ridzuan Alfattani[/su_button]

IKLAN

 

 

 

Baca juga : Sayang Nak Buang Botol, Terus Buat Projek Tanam Sayur Dalam Botol. Hasilnya Tanaman Subur & Mudah Nak Jaga!

 

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Rupanya Nak Bagi Mesin Basuh Panjang Jangkahayatnya Kena Sebulan Sekali Masukkan Air Panas!