Alam perkahwinan ni sesuatu yg SIMPLE…
3 tahun pertama perkahwinan, tapau makanan luar je…dlm seminggu tu, ada la 2 atau 3 hari jumpa isteri…selebihnya tak jumpa sbb keje berlainan syif…sorang pagi, sorang mlm…dia nk masak tggal lauk, tggal nasi, sorang je nk mkn pun…end up, saya ckp xpyh masak, tapau luar siap2 sblum smpai umah…blk panaskan je…nk mkn sorang2 kat kedai, segan…


Bila ada anak2, isteri masak lauk anak2 sahaja…moi, bubur, sayur…lauk saya, still tapau luar…lepas dia benti keje, bru stop tapau menapau ni…
Org kata, nak tackle suami, kena jaga perut dia…perut saya, org pattani yg jaga wktu 3 tahun pertama perkahwinan…hubungan renggang x? Tak pun sbb kita masing2 faham diri masing2…lagipun dah capai persetujuan bersama…
Sejak lahir anak sulung sampailah ank ketiga, saya tdo bwh ja…xpenah lg dpt peluang tdo berdua bila dah ada anak2 walaupun dlm sebilik…8 tahun dah rasanya last tdo berdua (pandai2 la cari bila nak, takkan itu pun nk citer)…
Hubungan hambar? Tak jugak…hubungan still maintain bahagia walaupun malam2 tak tdo sebelah menyebelah.

Bila anak dah 3, perhatian dan layanan isteri lebih kpd anak2…byk benda dan perkara terarah kpd anak2…kadg2 mintak kopi, tp lupa dibuat sbb dia sibuk dgn anak2…kadg2 tanya itu ini, tp tak dijawab sbb dia kalut dgn anak2…
Rasa diabaikan? Tak…nk rasa diabaikan kenapa klu kita faham yg anak2 perlu diberi lebih perhatian, layanan dan jagaan sbb diorang tgh membesar…bukan smua benda diorang boleh menguruskan dgn sendirinya…nk kena ada ibu diorang utk bantu…

IKLAN


Bgun la bancuh air sendiri, ambik makanan sendiri…serba serbi sendiri…
Pokok pangkalnya, alam rumahtangga tu akan menjadi simple bilamana kita dan pasangan saling memahami, saling bertolak ansur…kita sebagai suami kena lower down the demand yg isteri kena fulfill…benda apa yg bleh dibuat sendiri, cuba utk buat sendiri…
Tak perlu utk letak kebergantungan tu pada isteri semata-mata sbb nak dilayan bagai raja…tak salah pun jika kita suami isteri sama-sama jadi “rakyat biasa” yg hidup bersama utk bahagia…
Renung-renungkan, semoga bermanfaat…

IKLAN

Kredit: Firdaus Shakirin